Astăzi este marcată Ziua Mondială a Zonelor Umede

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Zonelor Umede

Convenția asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice, semnată la Ramsar, în Iran, în 1971, a stabilit data de 2 februarie ca Zi Mondială a Zonelor Umede, documentul fiind ratificat de Republica Moldova la 14 iulie 1999.

Documentul se înscrie printre primele mari convenții referitoare la conservarea patrimoniului natural. Obiectivul declarat al Convenției a fost acela de a conserva zonele umede, fauna și flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice, iar pe de altă parte constituie cele mai importante resurse de valoare economică, naturală, științifică și recreativă, a căror pierdere ar fi ireparabilă.

Pe lângă zonele umede recunoscute oficial în Republica Moldova, există și alte arii naturale, nu mai puțin importante care cuprind în componența sa corpuri acvatice și teritorii adiacente lor, deținătoare de floră și faună polustră. O astfel de zonă reprezintă lacul din cadrul Complexului Muzeal Muzeul Satului, filială a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. Fiind parte componentă a Complexului și amplasat în mijlocul teritoriului împădurit, atât lacul, cât și parcul reprezintă o importantă biocenoză, în cadrul căreia își găsesc refugiul numeroase specii de animale, începând cu insecte, pești, amfibieni, reptile, cât și specii de păsări și mamifere. Printre speciile cele mai frecvente și cele mai importante menționăm guguștiucul (Streptopelia decaocto), porumbelul gulerat (Columba palumbus), fazanul obișnuit (Phasianus colchicus), rața mare (Anas platyrhynchos), lișița (Fulica atra), găinușa de baltă (Galinulla chloropus), lebăda de vară (Cygnus olor) – specie inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova, diverse specii ciocănitori și pescăruși, cât și multe alte păsări din ordinul paseriformelor.

Share