Astăzi este marcată Ziua Internațională pentru Prevenirea Exploatării Mediului în timpul Războaielor și Conflictelor Armate

Astăzi este marcată Ziua Internațională pentru Prevenirea Exploatării Mediului în timpul Războaielor și Conflictelor Armate

La 6 noiembrie marcăm Ziua Internațională pentru Prevenirea Exploatării Mediului în timpul Războaielor și Conflictelor Armate. Adunarea Generală a ONU a declarat marcarea acestei zile printr-o hotărâre din 2001 (International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict).

Deşi omenirea şi-a numărat întotdeauna victimele de război în termeni de soldați şi civili morți şi răniţi, oraşe distruse şi mijloace de trai împuţinate, mediul înconjurător a rămas adesea victima neştiută a războiului. Sursele de apă au fost poluate, culturile incendiate, pădurile tăiate, solurile otrăvite şi animalele ucise pentru a obţine avantaje militare, se arată pe site-ul ONU (https://www.un.org).

„Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) acordă o mare importanţă asigurării faptului că acţiunea asupra mediului face parte din strategiile de prevenire a conflictelor, de menţinere şi de consolidare a păcii, deoarece nu poate exista pace durabilă dacă resursele naturale care susţin mijloacele de trai şi ecosistemele sunt distruse”, menționează Agenția Agerpres într-o știre consacrată evenimentului.

Războiul din Ucraina, declanșat la 24 februarie 2022 de Federația Rusă, a avut și secvențe tragice, care au vizat exploatarea mediului în contextul operațiunilor militare. Astfel, prin distrugerea în iunie 2023 a barajului de la Nova Kakhovka, un volum de 18 mil m3 apă a fost deversat în Marea Neagră, inundând regiuni extinde din aval.

Marea Neagră a fost afectată semnificativ după explozia barajului Nova Kakhovka. În fiecare secundă, peste 30.000 de metri cubi de apă au fost evacuați din rezervorul din aval al Niprului, rezultând o desalinizare semnificativă a apei de mare.

Aceste ape transportau pesticide, metale grele și deșeuri din industriile chimice, care s-au așezat pe fundul rezervorului, iar fluxul turbulent le-a spălat din solurile noroioase și le-a ridicat în coloana de apă. În plus, cimitirele și locurile special amenajate de incinerare a animalelor bolnave au fost și ele inundate, la fel ca depozitele de îngrășăminte, combustibili și lubrifianți și alte obiecte periculoase.

În câteva săptămâni, debitul de apă poluată a ajuns pe țărmurile Bulgariei, României, Turciei și Rusiei, care au suferit la rândul lor.

Ziua Internațională pentru Prevenirea Exploatării Mediului în timpul Războaielor și Conflictelor Armate este un prilej în plus pentru intensificarea eforturilor de găsire a unei soluții diplomatice, care să pună capăt războiului. Conștientizând efectele deosebit de nocive, pentru generațiile viitoare, ale exploatării mediului în interes militar imediat, omenirea ar căuta cu mai multă osârdie pacea.

Share