Astăzi este marcată Ziua Internaţională de combatere a narcomaniei

Astăzi este marcată Ziua Internaţională de combatere a narcomaniei

Pe 26 iunie este marcată Ziua Internaţională de Combatere a Narcomaniei.
Traficul şi consumul ilicit de droguri constituie o problemă majoră de sănătate publică şi pentru Republica Moldova, prin sporirea morbidităţii şi mortalităţii populaţiei, dar şi o problemă social, prin facilitarea creşterii infracţiunilor.
În republică a sporit numărul persoanelor consumatoare de droguri luate la evidenţă şi aflate sub supraveghere medicală. Conform Dispensarului Republican de Narcologie  numărul acestora la 1 iunie 2015 constituit 10 699 sau 300,8 la 100000 populaţie (în   2014 284,6 la 100000), inclusiv 57 adolescenții până la 18 ani. Datele denotă şi creşterea, în ultimii ani, a consumului de droguri prin inhalare (canabisul) şi a etnobotanicelor cu efecte halucinogene, iar adolescenţii rămân a fi cei mai vulnerabili la consumul de droguri ilicite.
De menţionat că tinerii, până la 30 ani, constituie cca. 95% din persoanele care consumă droguri din curiozitate, pentru senzaţii noi sau din dorinţa să atingă o anumită stare psihică de bine.
O problemă în acest sens constituie lipsa de informare şi comunicare. Adesea persoanele care consumă droguri ilicite sunt dezinformate, nu conştientizează riscurile  consumului de droguri pentru sănătatea personală şi al statutului social al narcomanului pe viitor.
Amploarea fenomenului consumului de droguri în Republica Moldova a determinat autorităţile statului să adopte politici şi programe de combatere a narcomaniei şi narcobusinessului, de reducere a cererii şi ofertei de droguri; elaborarea şi  adoptarea unui  şir de  măsuri legislative şi activităţi de prevenţie primară a consumului de stupefiante şi de tratament al utilizatorilor ilicit de droguri, inclusiv de contracarare a circulaţiei ilegale a drogurilor şi altele.
În acest sens, Guvernul  a  aprobat  de curând  hotărârea  privind  modificarea  şi  completarea tabelelor  şi  listelor  substanţelor  narcotice  psihotrope  și  precursorilor  acestora, supuse  controlului. Astfel,  circulaţia  a  26  de  substanţe  active  noi,  utilizate  în scopuri medicale, vor fi supuse supravegherii şi controlului.
În cadrul instituţiei specializate Dispensarului Republican de Narcologie au fost implementate şi pe larg se aplică, în suportul persoanelor afectate de acest flagel, un şir de metode performante de tratament antidrog, de reabilitare şi recuperare psiho-socială, unde pacienţilor le este asigurată confidenţialitatea şi anonimatul. Anual în această instituţie sunt implicate în programe informaţionale, educaţionale, de profilaxie si tratament cca. 70% din persoanele înregistrare, astfel fiind facilitat succesul în reabilitarea şi reintegrarea socială a consumatorilor de droguri.

Maria Roșca
Share