Astăzi este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități
Astăzi, 3 decembrie, marcăm Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, un moment de reflecție și acțiune pentru a sprijini incluziunea socială și respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.
În Republica Moldova, numărul total al persoanelor cu dizabilități constituie circa 162.000 mii de persoane, ceea ce reprezintă 6,4% din totalul populației cu reședința obișnuită. Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) continuă să depună eforturi pentru a asigura participarea activă a acestora în toate domeniile vieții, promovând principiul „a nu lăsa pe nimeni în urmă”.
Cu ocazia acestei zile, MMPS și instituțiile din subordine, în parteneriat cu societatea civilă, organizează mai multe activități și evenimente la nivel național pentru a evidenția potențialul și contribuțiile persoanelor cu dizabilități, iar vineri, 6 decembrie, Parlamentul Republicii Moldova va găzdui un eveniment dedicat acestei teme, incluzând discuții și expoziții menite să sensibilizeze publicul larg. Tot vineri, Universitatea de Stat din Moldova va organiza un târg de lucrări manuale realizate de persoane cu dizabilități, oferind o platformă pentru promovarea talentului și creativității acestora.
În ultimii ani, MMPS a implementat o serie de reforme pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale persoanelor cu dizabilități. Printre acestea se numără dezvoltarea și extinderea serviciilor sociale, cum ar fi echipele mobile, locuințele protejate și asistența personală. Anul acesta, numărul asistenților personali a crescut la 8.500, iar 550 de persoane beneficiază de sprijin din partea echipelor mobile.
Totodată, legislația în vigoare asigură drepturi și beneficii esențiale pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv pensii, alocații pentru îngrijire și sprijin pentru transport. La fel, începând cu 2025, va fi lansat un nou Program Național de Incluziune Socială, care va continua eforturile de integrare socială și economică, în sensul bunei guvernări și cooperării intersectoriale și participării persoanelor cu dizabilități pentru asigurarea accesului acestora în mod egal la mediul fizic, transport, informații, comunicații și alte servicii publice și consolidarea sistemelor de protecție socială pentru a răspunde nevoilor adulților și copiilor cu diferite tipuri de dizabilitate.
De asemenea, a fost aprobată Matricea de indicatori statistici cu privire la persoanele cu dizabilități, ce include 9 domenii distincte, oferind o bază solidă pentru monitorizarea eficientă a drepturilor acestora și dezvoltarea de politici publice.
Menționăm că, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este o oportunitate de a recunoaște contribuția lor valoroasă și de a continua eforturile pentru o societate mai incluzivă și echitabilă.