Aspecte importante privind auditarea bugetului de stat, discutate în cadrul conferinței internaționale

Aspecte importante privind auditarea bugetului de stat, discutate în cadrul conferinței internaționale

Reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova au participat, în perioada 28-29 februarie la conferința pentru Rețeaua instituțiilor supreme de audit (ISA) din țările candidate și potențial candidate UE pe tematica „Auditarea conturilor finale ale bugetului de stat”.

La conferință au participat reprezentanți ai instituțiilor supreme de audit ale Rețelei din Republica Albania, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Kosovo*, Republica Moldova, Republica Macedonia de Nord, Republica Serbia, Republica Turcia și Ucraina, experți ai instituțiilor supreme de audit din Republica Croația și Republica Slovenia, precum și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor din Muntenegru, Republica Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo* și Republica Macedonia de Nord.

Conferința a fost organizată sub auspiciile Rețelei ISA din țările candidate și potențial candidate și susținută de SIGMA, inițiativa comună a OECD și UE. Evenimentul a a oferit oportunități de schimb interactiv de idei și experiență pe un șir de domenii, cum ar fi:

  • viziuni strategice de consolidare a impactului și rezultatelor auditului asupra conturilor finale ale bugetului de stat cu participarea funcționarilor de conducere din ministerele de finanțe și reprezentanții ISA ale Rețelei prin discuții în panel;
  • aspecte tehnice și provocări în auditarea conturilor finale ale bugetului de stat prin schimbul de cunoștințe practice și experiență prin prezentări ale ISA ale Rețelei.

În prima zi a conferinței participanții a pus în discuție tematici precum efectele reale și așteptările de la auditul contul final al bugetului de stat, comparând efectele actuale ale auditului cu viziunea ministerelor de finanțe privind factorii-cheie care ar contribuie la un impact mai mare al auditului bugetului de stat.

Cea de-a doua tematică a fost axată rolul consultativ al ISA în reformele bugetare și contabile și poziția lor independentă în sectorul public, obiectivul discuțiilor fiind împărtășirea și dezvoltarea de idei și propuneri concrete pentru consolidarea rolului consultativ al ISA, păstrându-le în același timp obiectivitatea și independența.

De asemenea, reprezentanții ISA ai Rețelei și ai ministerelor de finanțe au împărtășit idei și perspective de maximizare a eficienței și beneficiilor auditului contului final al bugetului de stat: o discuție moderată, prin identificarea și evidențierea mesajelor-cheie și acceptarea unui limbaj clar și ușor de înțeles pentru părțile interesate.

În cea de-a doua zi a conferinței reprezentanții SIGMA au prezentat și au pus în discuție Principiile revizuite ale Administrației Publice, concentrându-se pe schimbări-cheie în comparație cu principiile anterioare, aprobate în 2014. Ediția revizuită din 2023 a fost dezvoltată cu scopul de a actualiza cadrul de principii cu cele mai recente evoluții în standardele și practicile din UE, OCDE și alte organizațiilor internaționale și pentru a răspunde mai bine provocărilor actuale, cum ar fi transformarea digitală și sustenabilitatea mediului.

*Această denumire nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este conformă cu RCSONU 1244/1999, precum și cu Avizul CIJ privind Declarația de independență a Kosovo.

Share