Asigurarea egalității de gen în structurile MAI – discutată la un curs de instruire

Asigurarea egalității de gen în structurile MAI – discutată la un curs de instruire

Asigurarea egalității de gen și creșterea rolului femeilor în structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost discutate la un curs de instruire axat pe experiența țărilor din Balcanii de Vest. Evenimentul s-a desfășurat la Chișinău și a fost organizat la inițiativa Asociației Naționale a Femeilor din Sistemul Afacerilor Interne (ANFSAI), cu sprijinul PNUD, și întrunește femei care sunt angajate la Inspectoratul General al Poliției, Poliția de Frontieră și alte structuri ale MAI.

Participanții la atelier au discutat despre prevederile Planului de acțiuni privind integrarea dimensiunii de gen în activitatea Ministerului Afacerilor Interne pentru anii 2018-2020 prin prisma aplicării experienței unor țări din Balcanii de Vest care au avansat în domeniul asigurării egalității de gen în structurile MAI. În următorii doi ani, potrivit Planului de acțiuni, Moldova va trebui să întreprindă măsuri eficiente în acest domeniu, urmând ca până în 2020 rata de angajare a femeilor în organele de poliție să ajungă la 25%, iar femeile să fie promovate în funcţii de decizie pe bază de meritocraţie şi experiență.

Dorin Purice, Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Interne, a menționat la deschiderea evenimentului că, egalitatea de gen și abilitarea femeilor reprezintă una dintre cele mai importante aspecte în procesul de realizare a reformei Poliției. „Asociația este un exemplu al solidarității femeilor din sistemul de afaceri interne”.

Asociația Națională a Femeilor din Sistemul Afacerilor Interne a fost fondată în anul 2015 și are drept obiectiv promovarea imaginii pozitive a femeilor din sistemul afacerilor interne și conștientizarea principiilor egalității de gen. În prezent, Asociația întrunește 150 de femei din diferite structuri subordonate Ministerului Afacerilor Interne.

Femeile constituie 16% din numărul total al angajaților poliției, cu 2% mai mult decât acum doi ani. În același timp, 77 de femei sunt în funcții de conducere în poliție. În  prezent, cea mai mare rată de angajare a femeilor, 26%, se înregistrează la Poliția de Frontieră.

Actuala Strategie de Dezvoltare a Poliției pentru anii 2016–2020 pune un accent special pe creșterea numărului de femei în poliție până la 25 procente, inclusiv o creștere de 50 procente pentru femeile în funcții de conducere. PNUD sprijină poliția în regândirea și reproiectarea sistemului său de recrutare într-un mod mai receptiv la aspectele de gen și mai incluziv, pentru ca femeile și bărbații să beneficieze de șanse egale la angajare

Mihaela Rotari 

Share