Are loc Conferința ONU privind concurența și protecția consumatorilor
În perioada 19-23 octombrie 2020, se desfășoară ce-a de-a VIII-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind concurența și protecția consumatorilor.
Scopul evenimentului este de a revizui toate aspectele setului de principii și reguli echitabile convenite multilateral pentru controlul practicilor comerciale restrictive. Întrunind reprezentanți de cel mai înalt nivel în domeniu, această conferință reprezintă o oportunitate pentru comunitatea globală de a continua să promoveze bunăstarea consumatorilor pe piețele deschise, fără a lăsa pe nimeni în urmă.
În cadrul conferinței vor fi abordate aspecte precum: punerea în aplicare a Orientărilor Națiunilor Unite pentru protecția consumatorilor și a setului de principii și reguli echitabile convenite multilateral pentru controlul practicilor comerciale restrictive, consolidarea protecției consumatorilor și a concurenței în economia digitală, neutralitatea competitivă, combaterea cartelurilor transfrontaliere, revizuirea consolidării capacităților și a asistenței tehnice privind protecția consumatorilor, dar și legislația și politicile în domeniul concurenței etc.
Programul ONU privind concurența este un acord multilateral privind politica în domeniul concurenței care:
– Prevede un set de norme echitabile pentru controlul practicilor anticoncurențiale.
– Recunoaște dimensiunea de dezvoltare a legislației și politicii în domeniul concurenței.
– Oferă un cadru pentru funcționarea internațională și schimbul de bune practici.
Conferința Națiunilor Unite privind concurența se desfășoară odată la 5 ani și oferă o oportunitate reprezentanților guvernamentali, autorităților de concurență și înalților oficiali atât din țările dezvoltate, cât și din cele în curs de dezvoltare, inclusiv din țările cel mai puțin dezvoltate și din economiile aflate în tranziție să fortifice relațiile de cooperare și schimbul de bune practici.
Ce-a de-a VIII-a Conferință a Națiunilor Unite privind concurența și protecția consumatorilor urmează să ofere orientări UNCTAD (Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare) cu privire la viitorul său program de lucru în acest domeniu, inclusiv asistență tehnică și consolidarea capacităților pentru țările în curs de dezvoltare, țările cel mai puțin dezvoltate și țările cu economii în tranziție.
Cristina Pendea