ARBI va avea mai mult suport pentru a-și îmbunătăți capacitatea de recuperare a bunurilor infracționale

ARBI va avea mai mult suport pentru a-și îmbunătăți capacitatea de recuperare a bunurilor infracționale

Recuperarea bunurilor infracționale se menține în continuare pe agenda CNA ca subiect prioritar în lupta cu corupția, dar și ca problemă care necesită soluții urgente privind cooperarea internațională. O ședință în acest sens a avut loc cu participarea directorului CNA, Iulian Rusu, procurorului-șef anticorupție, Veronica Dragalin și reprezentantei Misiunii Băncii Mondiale /Inițiativa de recuperare a activelor furate (StAR), Laura Pop.

Potrivit directorului CNA, în prezent, subdiviziunea specializată ARBI (Agenția de recuperare a bunurilor infracționale) depune eforturi considerabile pentru depistarea și recuperarea bunurilor delapidate, atât aflate pe teritoriul țării, cât și în afară. O problemă importantă însă rămâne răspunsurile tardive sau lipsa acestora la comisiile rogatorii, transmise de către procurori, către jurisdicțiile străine, precum și personalul limitat al ARBI pentru acoperirea unui spectru larg de activități.

Potrivit lui Iulian Rusu, CNA s-a concentrat prioritar pe îmbunătățirea cooperării cu entitățile internaționale. ”Avem o necesitate stringentă de a impulsiona procesele și de a avea o cooperare deschisă cu jurisdicții precum Cipru, Israel, Emiratele Unite, în vederea investigării mai multor crime de impact major, care să finalizeze cu recuperarea bunurilor însușite din aceste infracțiuni. De asemenea, suntem în căutare de soluții pentru a suplini efectivul ARBI care, astăzi, se confruntă cu un număr mare de delegații de la ordonatori, iar toate acestea solicită un volum la fel de mare de muncă și de resurse. Mai nou, ne confruntăm cu elemente noi în activitatea infracțională, precum tranzacțiile cu criptovalută, iar pentru investigarea acestor tranzacții avem nevoie de echipamente performante, de investigații operative profunde și de implicarea altor subdiviziuni, care să ofere suport operațional sau de expertiză”, a punctat directorul CNA.

De aceeași părere este și șefa Procuraturii Anticorupție. Veronica Dragalin a susținut importanța problemei, abordate de directorul CNA, în ceea ce privește comunicarea cu jurisdicțiile străine. ”Ne confruntăm cu multiple provocări în identificarea bunurilor în străinătate. Concentrăm în comun eforturile grupurilor de lucru, care includ ofițeri din cadrul Centrul Național Anticorupție, Procuratura Anticorupție și alte organe de drept, care colaborează în mai multe investigații commune și ale căror atribuții constau în identificarea, sechestrarea și recuperarea bunurilor infracționale în dosarele de rezonanță. Aceste active, multe dintre care se află peste hotare, trebuie să ajungă în bugetul Republicii Moldova”, a subliniat Dragalin.

La rândul său, Laura Pop, specialist superior în sectorul financiar și consultanță a menționat că problemele abordate de CNA și PA care se referă la domeniul de investigare a infracțiunilor generatoare de profituri ilegale demonstrează că ambele instituții sunt în aceeași unitate de intenție. ”Suntem dispuși să venim cu suport în materie de consultanță și expertiză pentru a ajuta autoritățile să avanseze în procesele începute. Evident, suntem toți sub aceeași umbrelă pentru că ne dorim să accelerăm procedurile, în special pe cazul fraudei bancare, pe care îl considerăm un caz foarte important. Având obiective comune de lucru, ne dorim ca acestea să fie realizate cât mai curând.”

Săptămâna trecută, conducerea CNA s-a întrunit cu mai mulți experți britanici din domeniul recuperării activelor, care au promis suport consultativ ARBI pentru sporirea eficienței acesteia.

Share