APP a transmis Combinatului „Cricova” 672 hectare de terenuri agricole. Urmează să fie plantată viță de vie, inclusiv ecologică!

APP a transmis Combinatului „Cricova” 672 hectare de terenuri agricole. Urmează să fie plantată viță de vie, inclusiv ecologică!

Agenția Proprietăți Publice (APP) a transmis, în comodat, Combinatului de Vinuri „Cricova” S.A. terenuri agricole cu o suprafață totală de 672 hectare, din administrarea instituției. În cadrul unei conferințe de presă, susținută astăzi, Roman Cojuhari, directorul APP, a spus că, inițiativa este una extrem de importantă pentru zona de business și sectorul vitivinicol.

„Moldova are peste 20 mii ha de terenuri cu un potențial extrem de mare, dar acestea au fost date uitării, stau în pârloagă. Noi, la APP, ne-am trasat ca prim obiectiv valorificarea la potențial maxim a tuturor activelor. Lucrăm intens la înregistrarea terenurilor și valorificarea lor, pentru o gestiune cât mai eficientă. O soluție identificată e repartizarea către entități strategice, care le pot valorifica la maxim”, a spus Roman Cojuhari.

Directorul APP a precizat că, „Cricova” S.A. se mândrește cu rezultate frumoase, în 2022 cifra de afaceri a crescut cu 20%, iar în acest an profitul se estimează a fi mai mare cu 50%.

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a declarat că, inițiativa anunțată astăzi înseamnă o abordare inovativă în ceea ce privește administrarea bunurilor statului, o decizie ce înseamnă administrare gospodărească și oprirea tentativelor de furt a terenurilor.

„Vinificația Republicii Moldova este Ambasadorul țării, care aduce 3% din PIB. Calitatea înaltă la care s-a ajuns necesită materia primă de calitate. Avem nevoie de mii, zeci de mii de hectare de viță de vie de calitate. Medaliile de aur înseamnă materia primă de aur. Noi trebuie să susținem această formulă de succes. Combinatul „Cricova” este bogăția noastră, este o companie de succes. Vom susține ca măcar 100 ha din terenurile transmise să fie ecologice. Astăzi deja se produc vinuri eco, care sunt apreciate. În 3 ani vom avea încă 100 ha de vie eco. Probleme de management la „Cricova” nu există, acolo sunt pionieri în multe decizii, sunt inovativi”, a spus oficialul.

Sorin Maslo, directorul general al „Cricova” S.A., a spus că, conform situaţiei la zi, Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A. deţine în proprietate şi folosinţă plantaţii de viţă de vie cu o suprafaţă totală de circa 630 ha din necesarul de 1000 ha.

„Pe parcursul ultimilor ani se atestă o creștere a consumului și o cerere sporită din partea consumatorilor atât pe piața internă, dar cu predilecție – pe cea externă, faţă de produsele vinicole din soiuri autohtone (Fetească Albă, Fetească Regală, Viorica, Rară Neagră), iar suprafețele de teren ocupate cu astfel de struguri sunt relativ mici în Republica Moldova, inclusiv și la Combinatul de Vinuri „Cricova”, și ca rezultat cantitatea de materie primă necesară este insuficientă. La momentul actual Combinatul nu dispune de mijloace financiare pe care ar putea să le direcționeze în vederea cumpărării unor noi terenuri, iar achiziționarea de struguri de la alți producători generează cheltuieli importante care afectează direct prețurile și profitabilitatea întreprinderii”, a relatat conducătorul întreprinderii, precizând că, în context, a venit cu solicitarea către organele competente de a transmite din gestiunea Î.S. „Stațiunea Didactico-Experimentală Stăuceni” a unor terenuri acoperite cu plantaţii viticole, dar cea mai mare parte a acestor plantaţii, conform situaţiei la ziua de astăzi, sunt abandonate şi împădurite, iar Î.S. „Staţiunea Didactico-Experimentală Stăuceni” nu dispune de suficient potenţial (financiar, tehnic, uman) pentru a exploata la nivelul corespunzător plantaţiile respective.

„Dispunem de suficient potenţial necesar de a le reabilita, exploata la nivel corespunzător şi de a genera plus valoare. În plus, terenurile solicitate pentru a fi transmise în folosinţă Combinatului., sunt amplasate în apropiere de combinat, astfel că utilizarea lor este eficientă şi raţională din punct de vedere economic şi logistic. Obținerea gestiunii acestor terenuri reprezintă un pas important în dezvoltarea companiei. Se va soluționa parțial problema achiziționării cu materie primă, fapt care va duce direct la creșterea volumului de producere, a volumelor de vânzări și respectiv exporturi, piețe noi de desfacere și noi contracte de colaborare. Pe aceste arii vor fi implementate, odată cu reabilitarea lor, principii sustenabile de prelucrare a viței de vie. Pe aceste arii ne propunem să fie plantate şi soiurile autohtone care sunt tot mai solicitate și se cer a fi scoase în evidență în special pe piețele externe. La fel, vom putea pune în valoare soiuri autohtone mai puțin cunoscute cum este Floricica, dar care definește profilul vinurilor moldovenești atât pe plan local cât și internațional”, a mai spus directorul „Cricova”.

Mai mult, conform spuselor lui, terenurile solicitate pentru a fi transmise în folosinţă sunt amplasate în apropiere de Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A. şi, în cazul plantării lor cu viţă de vie, ar crea un ansamblu peisagistic unic şi irepetabil, care ar aduce plusvaloare prin formarea şi dezvoltarea unui punct inedit şi de mare atracţie turistică. Totodată, extinderea
suprafețelor de viță de vie se pliază perfect pe Programul de dezvoltare al
întreprinderii pentru 2022-2027.

„Pentru consumatorii finali vom soluționa o problemă estetică. Or, fiind o țară agrară, este regretabil faptul că avem arii în imediata apropiere a capitalei care arată neîngrijit. La fel iubitorii de vinuri autohtone se vor delecta în termen scurt cu vinuri noi, produse din strugurii crescuți pe aceste podgorii și care vor garanta același nivel de calitate cu care sunt deja obișnuiți”, a subliniat Sorin Maslo.

Share