Anunț important pentru moldovenii care intenţionează să plece la muncă în Federaţia Rusă

Anunț important pentru moldovenii care intenţionează să plece la muncă în Federaţia Rusă

Astăzi este marcată Ziua internaţională a Migranţilor. Conform datelor statistice, cel mai mare număr de migranţi din R. Moldova care pleacă la muncă peste hotare este înregistrat în Federaţia Rusă. Astfel, aducem la cunoştinţă cetăţenilor R. Moldova care intenţionează să plece la muncă în Federaţia Rusă că, începând cu luna august curent, au intrat în vigoare modificările și completările Legii federale nr.115 ”Privind statutul juridic al cetățenilor străini pe teritoriul Federației Ruse”.

În conformitate cu aceste modificări, cetățenii străini, inclusiv din Republica Moldova, care pleacă în Federația Rusa cu scopul de a munci vor fi obligați să bifeze/însemne în Cartela migrațională (document care se completează la trecerea frontierei Federației Ruse) rubrica ” angajare în câmpul muncii”. Atenționăm repetat că, în cazul în care se va indica altă rubrică (turism, tratament, etc.), solicitările pentru patente sau permise de lucru pe care le veți depune ulterior la birourile Serviciului Federal Migrațiune (SFM) vor fi respinse.

Modificările Legii menționate mai prevăd că, începând cu 1 ianuarie 2015, cetăţenii altor state care doresc să lucreze legal în Federația Rusă (solicită permis de muncă sau patentă),  fie cer dreptul de şedere provizorie, vor fi obligaţi să prezinte documente ce atestă cunoaşterea limbii ruse, cunoaşterea istoriei Rusiei şi bazelor legislaţiei Federaţiei Ruse. Drept documente doveditoare pot servi: a). Certificatul ce atestă cunoaşterea limbii ruse, cunoaşterea istoriei Rusiei şi bazele legislaţiei Federaţiei Ruse; b). Document eliberat de organele statului, de către instituţia educaţională, de pe teritoriul statului ce intra în componenţa URSS, până în anul 1991.

Sunt eliberaţi de la prezentarea certificatului în cauză următoarele categorii de cetăţeni străini: a) persoanele cu disabilităţi; b) persoanele care nu au atins vârsta majoratului; c) bărbaţi, care au atins vârsta de 65 de ani; d) femei, care au atins vârsta de 60 de ani; e) beneficiari ai programului de stat pentru acordarea asistenţei în procesul strămutării benevole în FR, a conaţionalilor care locuiesc peste hotarele ţării şi membrii familiilor acestora; f) specialişti de calificare înaltă şi membrii familiilor acestora.

Cetăţenii străini ce au obţinut permisul de şedere permanentă sau de lucru până la 1 ianuarie 2015, vor prezenta certificatul respectiv la momentul solicitării de prelungire a termenului de şedere legală. Un asemenea document poate fi eliberat  pe teritoriul FR fie în afara acesteia şi e valabil timp de 5 ani.

În cazul în care testarea cunoștințelor și eliberarea documentelor  ce atestă cunoaşterea limbii ruse și cunoaşterea istoriei Rusiei şi bazelor legislaţiei Federaţiei Ruse va fi organizată și în Republica Moldova, vă vom informa suplimentar.

Mihaela Rotari

Share