ANSA: Procurați citricele doar din locuri special amenajate
Pentru a evita orice risc pentru sănătate, inspectorii ANSA vin cu recomandări pentru consumatori, dar totodată atenționează agenții economici să nu plaseze citricele în vânzare până la obținerea rezultatelor de laborator.
Inspectorii ANSA recomandă consumatorilor să evite consumul, în cantități mari, a cojilor de citrice, atât la prepararea băuturilor (ceai, limonade, vin fiert), cât și a deserturilor (prăjituri, cozonac sau gemuri).
„Coaja acestor fructe poate conține urme (cantități mici) de pesticide autorizate precum tiabendazolul și imazalilul, scopul fiind combaterea bolilor cauzate de mucegaiuri sau bacterii. Totuși, consumul cu regularitate a cojii poate prezenta risc pentru sănătatea umană”, atenționează ANSA.Pentru a evita riscuri asupra sănătății, ANSA vine cu recomandări pentru consumatori:
1. Procurați citricele doar din locuri special amenajate și înregistrate oficial de către Agenție!
2. Atenție la aspectul fructelor: să fie curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai, fără deteriorări cauzate de dăunători sau de îngheț!
3. Verificați marcajul produselor direct la raft! Vânzătorii sunt obligați să informeze consumatorii cu privire la substanțele chimice utilizate la prelucrarea citricelor;
4. Consumatorii sunt în drept să solicite de la vânzători, documentele care confirmă siguranța produselor expuse spre comercializare, (rapoartele de încercări de laborator la conținutul de reziduuri de pesticide);
5. Spălați bine citricele înainte de consum! Se recomandă înmuierea acestora în apă timp de 30-60 de minute. Dacă nu dispuneți de timpul necesar, puteți adăuga bicarbonat de sodiu în apă și să le țineți în jur de 10-15 minute, după care le clătiți bine sub un jet de apă.
Agenții economici sunt atenționați să respecte regulile privind plasarea pe piață a fructelor
Agenții economici sunt atenționați să respecte regulile privind plasarea pe piață a fructelor și legumelor proaspete provenite din import. Aceștia semnează la frontieră o declarație pe propria răspundere, prin care se obligă să nu comercializeze produsele până la obținerea rezultatelor de laborator.
„Fructele și legumele proaspete provenite din import, de la care au fost prelevate probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide și a conținutului de nitrați în cadrul programului de monitorizare aprobat anual de către Agenție, vor fi plasate pe piață numai după obținerea rezultatelor de laborator conforme. Până la primirea rezultatelor de laborator, loturile de la care au fost prelevate probe vor fi păstrate în depozitele agenților economici importatori, înregistrate de ANSA”, se arată în comunicatul instituțieiÎn cazul în care agenții economici au comercializat produse alimentare ce nu prezintă siguranță, aceștia sunt obligați să le retragă de pe piață și să informeze consumatorii.
„Cei care vor comercializa produse alimentare înainte de recepționarea rapoartelor de încercări de laborator sunt pasibili de răspundere juridică”, atenționează ANSA.ANSA precizează că în cazul citricelor, un indicator important de siguranță alimentară sunt reziduurile de pesticide. Drept urmare, pe parcursul anului 2023 au fost prelevate și investigate – 106 probe, iar în anul 2024 – 76 probe.
Neconformități au fost confirmate într-un lot de portocale (6000 kg, cu reziduu de pesticid Profenofos) și într-un lot de mandarine (20 000 kg cu reziduu de pesticid de fanvalerat și esfenvalerat (suma de izomeri)). Aceste loturi au fost plasate sub reținere oficială, ulterior, nimicite sub supravegherea inspectorilor ANSA.