
ANSA: Prepararea alimentelor pe timp de caniculă presupune responsabilitate maximă
Gătitul în aer liber, pe timp de caniculă, crește semnificativ riscul toxiinfecțiilor alimentare, în special dacă produsele alimentare sunt păstrate și preparate în condiții necorespunzătoare.
În acest context, specialiștii în domeniul siguranței alimentelor atenționează moldovenii despre anumite riscuri la care se pot expune, dacă nu sunt precauți la ce produse pun în coșul de picnic, și mai ales dacă acestea nu sunt păstrate în condiții optime.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor setează câteva recomandări de bază privind siguranța alimentară, la transportarea alimentelor pe timp de caniculă și pregătirea/servirea lor în siguranță:
- Păstrați alimentele perisabile la temperaturi reci, transportându-le în lăzi frigorifice cu gheață sau pachete de gel congelat. Temperatura optimă d epăstrare a alimentelor reci este de 4 °C sau mai puțin, pentru a preveni creșterea bacteriilor. Carnea poate fi introdusă în ladă în timp ce este încă congelată, astfel încât să rămână rece mai mult timp;
- Păstrați băuturile răcoritoare și alimentele perisabile separat, în lăzi frigorifice diferite. În acest fel, pe măsură ce se deschide și redeschide lada pentru băuturi, alimentele nu vor fi expuse la temperaturile ridicate;
- Păstrați lăzile frigorifice închise sau limitați-vă, cât de mult posibil, de a le deschide. Acest lucru ajută la păstrarea conținutului rece pe o perioadă mai lungă de timp;
- Nu contaminați încrucișat alimentele. Asigurați-vă că păstrați carnea crudă bine ambalată pentru a împiedica sucurile ei să contamineze alimentele gătite;
- Spălați fructele și legumele proaspete sub jet de apă înainte de a le introduce în lada frigorifică – inclusiv cele cu coaja neconsumabilă. Uscați fructele și legumele cu un prosop curat sau cu un șervețel de hârtie;
- Înainte să pregătiți masa pentru picnic spălați bine mâinile în aer liber: dacă nu aveți acces la apă curentă, utilizați un ulcior cu apă, niște săpun și prosoape de hârtie sau umede, de unică folosință;
- Păstrați toate suprafețele, tacâmurile și platourile curate atunci când pregătiți mâncarea.
Dacă alegeți să preparați un grătar în aer liber există recomandări importante pentru a vă convinge că carnea este sigură pentru consum:
- Procurați carnea din locuri autorizate, fie marinată, fie proaspătă;
- Marinați carnea crudă respectând condițiile de igienă și siguranță. Păstrați carnea marinată în frigider – niciodată pe blatul din bucătărie sau în aer liber. Dacă intenționați să utilizați o parte din marinadă (ca sos pentru mâncarea gătită), rezervați o porție separat înainte de a adăuga carnea crudă. Nu refolosiți marinada din carne;
- Păstrați fierbinți alimentele gătite la grătar. Acestea pot fi păstrate fierbinți până când sunt servite, deplasându-le pe partea laterală a grătarului, departe de cărbuni. Acest lucru le menține temperatura necesară și previne supragătirea;
- Nu refolosiți tacâmurile sau ustensilele pentru gătit atunci când mergeți la picnic. Folosirea aceluiași platou sau ustensilă în care s-a păstrat anterior carnea crudă permite bacteriilor din sucurile alimentelor crude să se răspândească în cele gătite. Să aveți platouri și ustensile separate curate.
REȚINEȚI! Păstrați alimentele la temperaturi adecvate, în interior și în exterior, pentru a preveni creșterea bacteriilor care pot provoca toxiinfecții alimentare.
Nu lăsați alimentele servite la picnic în „Zona de pericol” – între 4 °C și 60 °C – mai mult de 2 ore sau 1 oră dacă temperaturile exterioare sunt peste 30 °C. În astfel de condiții, bacteriile din alimente se pot înmulți rapid și pot provoca toxiinfecții alimentare.
VĂ RECOMANDĂM să consumați produse alimentare cu responsabilitate și să respectați cerințele de igienă și siguranța la etapa gătirii lor.