ANSA: Nu riscați sănătatea familiei de sărbători. Icrele din surse dubioase pot fi extrem de periculoase!
În perioada sărbătorilor de iarnă, unii consumatori preferă să pună pe masă produse pescărești, în special icre roșii și caviar.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) emite o avertizare fermă pentru cetățeni, cu privire la riscurile consumului de icre procurate din surse neautorizate.
Icrele sunt produse perisabile și pot deveni un pericol real pentru sănătate, dacă sunt manipulate sau păstrate necorespunzător.
Achiziționarea icrelor de la persoane fizice, din portbagajele mașinilor, din piețe improvizate (comerț stradal) sau din mediul online, reprezintă un pericol iminent pentru sănătate. Aceste produse nu sunt supuse controlului veterinar, nu dețin certificate de calitate și sunt procesate în condiții de igienă necunoscute.
Pentru a evita riscurile de toxiinfecții alimentare grave, ANSA recomandă consumatorilor să verifice următoarele aspecte esențiale, înainte de a procura icrele:
- Spuneți NU comerțului tenebru! Procurați icre doar din locuri înregistrate în domeniul siguranței alimentelor (magazine specializate, supermarketuri, piețe agroalimentare autorizate). Evitați comerțul tenebru cu icre de la persoane fizice care le comercializează direct „din mână”, în portbagaje auto, pe marginea drumului sau prin intermediul rețelelor online. Aceste produse nu beneficiază de monitorizarea ANSA și pot proveni din contrabandă sau din surse de procesare insalubră.
IMPORTANT! Fiți vigilenți și nu vă încredeți în anunțurile de pe rețelele de socializare, care oferă icre la prețuri „promoționale”, fără documente de origine și bon fiscal.
- Atenție la criteriile esențiale de calitate:
– integritatea ambalajului – recipientul trebuie să fie ermetic închis, curat și nedeformat. Refuzați produsele care prezintă scurgeri sau capace bombate!
– etichetarea corectă – eticheta trebuie să conțină obligatoriu: denumirea produsului, compoziția, data fabricării, termenul de valabilitate, condițiile de păstrare și datele producătorului/importatorului;
– aspect și miros – icrele de calitate trebuie să aibă boabe întregi, fără impurități, cu o culoare uniformă specifică speciei și un miros plăcut de pește proaspăt;
– regimul termic de păstrare – icrele sunt produse perisabile. Verificați dacă sunt păstrate în vitrine frigorifice la temperaturile indicate de producător (de regulă între 0°C și +4°C).
De reținut! Consumatorul are dreptul de a solicita unității de comerț/vânzătorului actele care confirmă calitatea și originea produsului.
Totodată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) reamintește agenților economici, importatori, distribuitori și comercianți de produse pescărești și de acvacultură despre intrarea în vigoare, la 19.12.2024, a modificărilor la Hotărârea Guvernului nr. 610/2023 cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate pentru produse pescărești și de acvacultură.
Astfel, în denumirea produselor imitate nu pot fi utilizați termenii care caracterizează produsele naturale, specificați la pct. 4 (icre, caviar, crab, etc.) a HG menționate.
ANSA reiterează. Sănătatea publică depinde inclusiv de alegerile produselor alimentare ale fiecărui cetățean. Prin refuzul de a cumpăra din locuri neautorizate, contribuiți la oprirea pieței tenebre și vă protejați familia.
În cazul în care identificați produse neconforme sau unități de comerț care nu respectă normele de igienă, vă rugăm să sesizați imediat ANSA prin intermediul Call-center 022-511-511.












