ANSA informează despre noile modificări la etichetarea produselor pescărești și de acvacultură
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează agenții economici, importatori, distribuitori și comercianți de produse pescărești și de acvacultură despre intrarea în vigoare, astăzi, 19.12.2024, a modificărilor la Hotărârea Guvernului nr. 610/2023 cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate pentru produse pescărești și de acvacultură.
Prin urmare, operatorii economici vor lua în calcul următoarele modificări de bază:
- În denumirea produselor imitate nu pot fi utilizați termenii care caracterizează produsele naturale, specificați la pct. 4 (icre, caviar, crab, etc.) aHG menționate.
- Numaiprodusele de crab conservate, care respectă cerințele de siguranță alimentară și prevederile prezentelor Cerințe, precum și conțin încompoziție minimum 50% de carne de crabi sunt denumite și etichetate „carne de crabi”, „crabi” sau altă denumire ce include aceste cuvinte, pentru a nu induce în eroare consumatorul.
- Peștele și produsele pescăreșticare ar putea lăsa impresia că sunt făcute dintr-o singură bucată de pește, dar în realitate sunt compuse din mai multe bucăți diferite combinate, prin adăugarea altor ingrediente, inclusiv aditivi alimentari și enzime alimentare sau prin alte mijloace, poartă următoarea mențiune:„carne de pește formată”;
Documentul integral poate fi vizualizat accesând Registrul de Stat al actelor juridice https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=145108&lang=ro
ATENȚIE! Operatorii din domeniul alimentar care nu se vor conforma noilor prevederi legale, iar produsele alimentare etichetate necorespunzător vor fi considerate ca produse alimentare neconforme/falsificate – se va aplica imediat procedura de retragere din rețeaua de comerț!
ANSA recomandă tuturor consumatorilor să achiziționeze produse alimentare numai din unităţi aflate sub control sanitar veterinar!
Reamintim cetățenilor numărul de telefon Call Centr-ului ANSA: 022-511-511, care poate fi apelat din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.