ANRE lansează consultarea publică privind tarifele fixe la energia electrică produsă din surse regenerabile

ANRE lansează consultarea publică privind tarifele fixe la energia electrică produsă din surse regenerabile

În scopul implementării prevederilor Legii nr. 10/2016 privind promovarea utilizării energiei produse din surse regenerabile ce țin de schemele de sprijin pentru promovarea energiei electrice din surse regenerabile, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță despre inițierea etapei de consultări publice a tarifelor fixe și a prețurilor la energia electrică produsă de producătorii eligibili din surse regenerabile de energie, informează OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, tarifele fixe și prețurile la energia electrică produsă de producătorii eligibili au fost calculate conform cerințelor Metodologiei de determinare a tarifelor fixe și a prețurilor la energia electrică produsă  de producătorii eligibili din surse regenerabile de energie, aprobate prin Hotărârea ANRE nr. 375 din 28.09.2017. Odată aprobate, acestea urmează a fi aplicate pe parcursul anului curent pentru proiectele cărora li se va confirma statutul de producător eligibil și în eventualele licitații organizate de Guvern pentru oferirea statutului de producător eligibil.

„Reiterăm că, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 401 din 08.12.2021 cu privire la aprobarea limitelor de capacitate, a cotelor maxime și a categoriilor de capacitate în domeniul energiei electrice din surse regenerabile valabile până la data de 31 decembrie 2025, pentru perioada de referință ANRE urmează să confirme statutul de producător eligibil pentru o capacitate sumară egală cu 235 MW, împărțită după tehnologia de producere a energiei electrice după cum urmează:
Instalații eoliene – 15 MW (din care 3 MW pentru instalații cu capacitatea mai mică de 0,5 MW);
Instalații solare PV – 70 MW (din care 50 MW pentru instalații montate pe clădiri);
Instalații de cogenerare pe bază de biogaz – 100 MW;
Instalații de cogenerare pe bază de singaz – 15 MW;
Instalații de cogenerare utilizând arderea directă – 30 MW;
Instalații hidro – 5 MW” – comunică ANRE.

Proiectul tarifelor fixe și a prețurilor la energia electrică produsă din surse regenerabile îl puteți găsi pe pagina electronica a ANRE https://www.anre.md/consultari-publice-3-27, la numărul de ordine 367.

În contextul celor relatate mai sus, ANRE solicită implicarea activă a părților interesate și prezentarea, până la data de 14 februarie 2022, a propunerilor și obiecțiilor la proiectul tarifelor fixe și prețurilor la energia electrică produsă din surse regenerabile la adresa electronică: scasu@anre.md, numărul de telefon (022 823 939), sau la sediul Agenției (str. Pușkin 52/A, Chișinău).

„Totodată, menționam că, în zilele de 8 (pentru instalațiile solare) și 9 februarie 2022 (pentru celelalte tipuri de instalații), începând cu orele 10:00 vor avea lor discuții și prezentări tematice privind tarifele fixe pentru energia solară și celelalte tehnologii.

Doritorii de a participa la ședința online urmează să se înscrie în prealabil la adresa de mail gsanduta@anre.md sau presa@anre.md”, se mai spune în comunicatul Agenției.

Cristina Gurez

Share