ANRE a abrogat hotărârea care interzicea exportul de energie electrică

ANRE a abrogat hotărârea care interzicea exportul de energie electrică

Astăzi, 3 februarie 2023, în ședință publică, a fost abrogată Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 790 din 13 octombrie 2022 privind interzicerea exportului energiei electrice din Republica Moldova în perioada stării de alertă pe piața energiei electrice.

În decizia de astăzi, Agenția a ținut cont de faptul că S.A. „Energocom” are asigurate cantitățile necesare de energie electrică, semnând cu producătorul Молдавская ГРЭС un contract de achiziționare a energiei electrice, cât și a contractelor cu furnizori din Romania, pentru acoperirea cererii de energie electrică ale furnizorilor serviciului universal și de ultimă opțiune și ale operatorilor de sistem.

Aducem la cunoștință că interdicția respectivă a fost impusă urmare a sistării exportului energiei electrice către UE și Republica Moldova de către Ucraina, din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice; la acel moment Republica Moldova importa din Ucraina 30% din totalul energiei electrice consumat.

În conformitate cu legile sectoriale, Agenția își exercită atribuțiile privind promovarea și facilitarea accesului participanților la piețele energiei electrice.

Share