ANI a constatat un conflict de interese în care sunt vizați bani publici de peste 100 de mii de lei

ANI a constatat un conflict de interese în care sunt vizați bani publici de peste 100 de mii de lei

Autoritatea Națională de Integritate a constatat alte trei încălcări în care sunt vizați doi primari și un consilier local. Astfel, au fost admise două incompatibilități de funcție și un conflict de interese cu firma soției cu care au fost realizate achiziții în valoare totală de peste 100 de mii de lei.

Conflictul de interese a fost admis de către primarul localității Lozova din raionul Strășeni. Acesta a devenit subiect de control, după ce Autoritatea a fost sesizată despre un posibil conflict de interese între primar și firma soției. Inspectorul de integritate a stabilit că primarul a arendat un automobil de model Hyundai Tucson de la firma soției. În acest sens, în decembrie 2019, a încheiat un contract în valoare de 20 de mii de lei pentru achiziționarea serviciilor transport în scop de serviciu. Totodată, inspectorul a mai descoperit că între primărie și această firmă existau colaborări de mai mulți ani. Subiectul a obținut mandatul de primar în anul 2015, iar din 2016, timp de 3 ani, acesta a realizat mai multe achiziții de la firma soției. Deși, acțiunile au fost exprimate verbal, inspectorul a reușit să obțină facturile fiscale și ordine de plată, care confirmă tranzacțiile în valoarea totală de aproximativ 100 de mii de lei dintre primărie și firma respectivă. Primarul a beneficiat de dreptul de a-și expune punctul de vedere, motivând că între primărie și firmă au existat întodeauna colaborări, indiferent de cine a deținut mandatul de primar în localitate.

Și primarul comunei Braniște din raionul Râșcani a fost vizat în cadrul unui control. Acesta a deținut și funcția de conducător a unei gospodării țărănești în timp ce își exercita mandatul de primar.  Deși, a avut termenul legal de 30 de zile de la accederea în funcția de demnitate publică pentru a renunța la funcția incompatibilă, primarul nu a intreprins nicio o acțiune în acest sens. Mai mult decât atât, această firmă nu și-a suspendat activitatea, iar subiectul continuă să figureze în calitate de conducător. De menționat că subiectul a  devenit primar în noiembrie 2019. Totodată, în cadrul controlului, inspectorul de integritate a stabilit și eventuale încălcări de ordin penal, fapt pentru care a fost sesizată Procuratura Generală.

În incompatibilitate de funcție se află și un consilier local din satul Vișiniovca, raionul Cantemir. Din anul 2019 până în prezent, concomitent cu mandatul de ales local, deține și funcția de șofer în cadrul primăriei.

Dacă actele de constatare vor rămâne definitive în instanța de judecată, toți cei trei subiecți riscă să își piardă funcțiile actuale și să nu mai poată accede într-o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani.

Mihaela Rotari

Share