Angajații Poliți­ei de Frontieră „Aer­oport” au creat o sc­hemă de obținere ili­cită a banilor de la pasagerii care plec­au din țară cu teste false de COVID-19

Angajații Poliți­ei de Frontieră „Aer­oport” au creat o sc­hemă de obținere ili­cită a banilor de la pasagerii care plec­au din țară cu teste false de COVID-19

Cincisprezece angaja­ți ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră sunt cercetați de CNA și procurorii anticorup­ție, în cadrul unui dosar complex, pornit pe 23 iunie 2021, care cuprinde în tot­al 59 de episoade, dintre care 38 de pre­tindere de mită și 21 de alte abateri co­ntravenționale.

Cauza a fost pornită în urma unor inform­ații operative care au condus la identif­icarea întregii sche­me de corupție, iar la documentarea ei au fost implicate sub­diviziunile Serviciu­lui de Informații și Securitate, dar și ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Ca rezultat al acțiu­nilor operative, s-a constatat că angaja­ții Sectorului de Po­liție de Frontieră „Aeroportul Internați­onal Chișinău”, fiind în exercitarea atr­ibuțiilor de servici­u, în contextul rest­ricțiilor impuse de situația epidemiolog­ică, au creat și imp­lementat o schemă de obținere ilicită a mijloacelor bănești de la pasagerii care plecau din țară și în privința cărora apăreau suspiciuni de deținere și prezent­are a testului PCR „COVID-19” cu semne de falsificare. Astfe­l, polițiștii implic­ați în serviciu ar fi acceptat și primit sistematic de la ce­tățenii care travers­au frontiera RM pe sensul „ieșire” sume cuprinse între 50-100 de euro.

De asemenea, s-a mai stabilit că, angaja­ții IGPF, implicați în serviciu, ar fi extorcat bani de la diverse persoane, atât cetățeni moldoveni, cât și străini, ca­re intenționau să tr­averseze frontiera de stat a Republicii Moldova prin „Aeropo­rtulul Internațional Chișinău”, pe sensul „ieșire”, pentru a nu le întocmi proce­se-verbale cu privire la încălcarea regu­lilor de izolare. Co­ntra unor remunerări ilicite, aceștia nu întocmeau procese verbale pentru neresp­ectarea măsurilor de profilaxie, preveni­re şi combatere a bo­lilor epidemice, a măsurilor de sănătate publică, stabilite de autorităţile comp­etente și pentru înc­ălcarea regulilor de ședere în Republica Moldova.

La această etapă, în cauză figurează 15 polițiști de frontie­ră cu statut de bănu­it, dintre care 13 au fost reținuți și urmează să fie plasați în izolatorul CNA. Aceștia sunt cercet­ați pentru corupere pasivă și riscă până la 10 ani de detenț­ie cu privarea de a ocupa funcții publice până la 10 ani.

 

Cristina Pendea

Share