Angajați vamali și agenți economici reținuți, fiind suspectați de corupere pasivă și activă
Șeful Postului Vamal Centru 4 al Oficiului Poștal MD2000 din municipiul Chișinău, împreună cu șase inspectori vamali, un operator poștal, doi administratori a două întreprinderi și o persoană civilă sunt suspectați de corupere pasivă și activă. Aceștia, ar fi prejudiciat bugetul de stat cu sume impunătoare de bani, aproximativ cu 5 milioane lei, potrivit unui comunicat de presă.
Timp de trei luni de documentare, ofițerii Direcției Investigarea fraudelor economice a INI și procurorii Procuraturii Anticorupție, au stabilit că suspecții cu vârste cuprinse între 33 și 58 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău, au creat o schemă de estorcare sistematică a mijloacelor băneşti, estorcând şi primind în perioada din 1 iunie 2016 – până în prezent, sume de bani de la persoanele destinatare ale coletelor poştale internaţionale, care se prezintă pentru a ridica coletele.
În schimbul sumelor de bani estorcate şi primite, funcţionarii din cadrul Serviciului Vamal, eliberau coletele poştale internaţionale, fără efectuarea controlului vamal propriu-zis şi fără calcularea şi încasarea drepturilor de import pentru acestea. Iar în cazul refuzului destinatarului de a respecta condiţiile formulate de funcţionarii Serviciului Vamal, aferent sumelor de bani solicitate, aceştia îi ameninţa cu tergiversarea procesului de vămuire şi calcularea unei valori exagerate a mărfurilor primite prin intermediul coletelor poştale internaţionale.
Pe parcursul documentării, polițiștii au înfăptuit un complex de măsuri speciale de investigații, efectuând mai multe livrări de control sub conducerea Procuraturii Anticorupție, măsură înfăptuită de către investigatorul sub acoperire.
Astfel, la 30 mai 2017, ofițerii Direcției Investigarea fraudelor economice și angajații Procuraturii Anticorupție au reținut în flagrant Șeful Postului Vamal Centru 4 și administratoarea unei companii de poștă privată, în urma transmiterii unei sume mari de bani în valută (dolari SUA). Mijloacele bănești au fost depistate și ridicate din biroul de serviciu al șefului Postului Vamal. În schema frauduloasă, acesta avea rolul de a coordona cu inspectorii vamali din subordine, acțiunile de devamare a containerelor cu colete poștale, cum ar fi efectuarea controlului superficial și completarea unor chitanțe de plată mai mici decât cele ce urmează a fi achitate pentru devamarea mărfurilor, în schimbul unor sume de bani, ca urmare a înțelegerii prealabile cu factorii de decizie din cadrul companiilor private ce prestează servicii poștale.
Concomitent, au fost efectuate 30 de percheziții la birourile de serviciu, domicilii și mijloacele de transport ale suspecților.
Ca urmare a perchezițiilor efectuate, au fost depistate și ridicate listele persoanelor ce au remis colete și trimiteri poștale, liste cu datele persoanelor beneficiare de colete, notebook-uri cu informație ce vizează tranzacțiile economice, înscrieri de ciornă, baza de date contabilă, calculatoare, telefoane mobile, stickuri, contractele cu companii nerezidente, precum și ștampila unei entități economice înregistrate în Israel. De asemenea, au fost ridicate documente vamale, un registru cu inscripții manuscris, o armă cu țeava lisă, trei cartușe calibru 12 mm, deținute ilegal, 18500 lei MDL, 3300 de dolari, 2250 euro, 100 leve bulgărești, 220 lire sterline, 1820 grivne, 90 roni, 25100 ruble rusești, 6650 lei, bani proveniți pe urma activității infracționale (coruptibile) și 38 mașini de cusut de model “Brother” fără careva acte de proveniență, depistate la domiciliul unei persoane civile bănuite în infracțiunea de activitate ilicită de întreprinzător, implicată în una din schemele frauduloase existente la Post Vamal (Poșta).
În procesul perchezițiilor, în masa de lucru a unui inspector vamal din cadrul zonei control vamal, în timpul serviciului, a fost depistat un plic cu bani, mijloace financiare care se prezumă că au fost estorcați de la persoane fizice pentru a nu fi taxați conform legislației vamale.
Ca urmare a operațiunei desfășurate, au fost reținute 7 persoane pentru 72 de ore, dintre care: șeful Postului Vamal Centru 4 (Poșta), trei inspectori vamali ai Postului Vamal Centru 4 (Poșta), un operator al Oficiului Poștal, două persoane (administratori a două companii de Poștă privată), alții trei angajați vamali și o persoană civilă datorită faptului că colaborează cu organele de drept, sunt cercetați penal în stare de libertate.
Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art.324 alin. 2, art. 325 al. 1 Cod Penal al RM. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de ” Corupere pasivă și activă” se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 10 ani.
La moment, forțele de ordine au inițiat un complex de măsuri de investigații pentru stabilirea tuturor persoanelor implicate în această schemă.
Maria Roșca