Angajați ai CNAS – instruiți de CTIF la capitolul prevenirea erorilor și fraudelor
În perioada 28-30 decembrie a avut loc seminarul de instruire online cu genericul: „Metode și practici de prevenire și detectare a eventualelor erori și fraude”.
Evenimentul a avut drept participanți 19 funcționari publici din cadrul subdiviziunilor structurale a Casei Naționale de Asigurări Sociale.
Cursul a durat 12 ore și a abordat următoarele subiecte:
Conceptul și definirea controlului intern managerial. Corelare cu prevenirea fraudelor și iregularităților;
Modele de management al riscurilor;
Organizarea controlului intern în instituții și preîntâmpinarea fraudelor și corupției.
Formatorii din cadrul instruirii au fost reprezentanți ai Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova, reprezentanți ai Instituției Publice Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) și un expert internațional.
Diana Grosu – Axenti, șefa direcției generale din cadrul CTIF, a vorbit despre rolul auditorilor în prevenirea și detectarea fraudelor.
„Responsabilitatea principală pentru prevenirea și detectarea riscurilor de fraudă, iregularitate și corupției revine atât conducerii, cât și celor responsabili pentru guvernanța entității. Pe lângă reglementările și rigorile naționale în acest domeniu, există multiple modele și practici internaționale care pot fi utilizate de organizații, de la ISO, COSO, UNCAC, INTOSAI până la modelul SAINT”.
Experta internațională, Nodira Zikrillaeva, managerul de proiect PNUD privind combaterea corupției în Republica Uzbekistan (PCEAT) a abordat metodele de management și diagnosticarea a riscurilor de corupție, precum și recomandări internaționale pentru îmbunătățirea mecanismelor de prevenire a corupției – acestea fiind informații și practici importante în vederea realizării unui schimb de experiență eficient.
Dacă și alte instituții publice sunt interesate de cursuri cu tematica sus enunțată, Centrul de instruire din cadrul I.P. „CTIF” își anunță disponibilitatea de a le demara. Pentru aceasta, Centrul poate fi apelat la numerele de telefon: 022 822 032 / 069653492 sau adresând o solicitare pe adresa electronică: instruire@ctif.gov.md.
Cristina Pendea