
Analiză CA: durata totală a programelor locale la posturile TV în scădere cu 13% în 2025 față de 2024
Peste 50% din serviciile media audiovizuale active nu respectă prevederile legale privind difuzarea programelor audiovizuale locale, prevăzute la articolul 4 din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA), și anume:
durata medie zilnică a programelor locale,
cota minimă de 50% de programe locale în primă difuzare,
cota minimă de 80% de programe locale în limba română
cota minimă de 75% în orele de maximă audiență (prime-time).
Concluziile se regăsesc în Analiza comparată privind realizarea programelor audiovizuale locale de către serviciile media audiovizuale de televiziune pentru anii 2024-2025, elaborată de Direcția control servicii media audiovizuale a Consiliului Audiovizualului.
Analiza duratei medii zilnice a programelor locale evidențiază o dinamică instabilă în peisajul audiovizual. În timp ce 22 de servicii media au înregistrat o creștere a volumului de conținut local, 15 au avut un regres. Per ansamblu, durata totală a programelor locale la posturile TV s-a redus cu 13%, de la 3 231 de ore în 2024 la 2 792 de ore în 2025, ceea ce înseamnă o scădere cu 439 de ore.
Serviciile media audiovizuale publice naționale „Moldova 1” și „Moldova 2” și-au menținut conformitatea cu cerințele legale privitoare la produsul local, în timp ce serviciul regional public de servicii media audiovizuale „TV Găgăuzia” (GRT) a avut o reducere semnificativă, cu peste 43%, a volumului de conținut local. În sectorul privat, evoluțiile au fost mai fluctuante: unele servicii media au crescut volumul programelor locale, altele nu au respectat cotele minime legale.
La nivel național, 18 servicii media au avut creșteri în difuzarea programelor locale, însă 8 dintre acestea nu au atins cota minimă de 8 ore/zi. Posturile nou-apărute au debutat cu durate medii zilnice scăzute, iar unul nu a difuzat deloc conținut local. La nivel regional, 4 servicii media și-au majorat durata programelor locale, însă un post a rămas sub pragul minim de 4 ore/zi. La nivel local, 3 servicii media au înregistrat scăderi ale duratei medii zilnice de programe locale.
Posturile generaliste au prezentat o dinamică mixtă, iar numărul celor care nu au respectat limita legală a crescut în 2025, de la 8 la 10. În cazul posturilor TV tematice, situația a rămas neschimbată, dar au persistat practici ce au redus din diversitatea ofertei editoriale, precum difuzarea de conținut local generat automat (playlist-uri muzicale) sau preponderent transmisiuni în direct.
În general, serviciile media au redus ponderea mesajelor de autopromovare în conținutul local, cu unele excepții, în care persistă tendința de a completa cotele obligatorii impuse de lege cu autopromovare în detrimentul programelor locale. La acest capitol poate fi menționat serviciul media audiovizual național Canal Regional, care a înregistrat cea mai mare proporție de spoturi de autopromovare în ambele perioade de monitorizare, cu o ușoară creștere de la 48% în 2024 la 50,9% în 2025, astfel mai mult de jumătate din timpul alocat conținutului local fiind constituit din mesaje de autopromovare.
În 2025, numărul serviciilor media neconforme a crescut în mai multe categorii: de la 10 la 13 pentru difuzarea programelor locale, iar pentru difuzarea în limba română și nerespectarea pragului de 80% a crescut de la 5 la 7 cazuri. De asemenea, 17 servicii nu au atins cota de 50% în primă difuzare, iar 14 nu au respectat cerința de 75% în orele de maximă audiență.
Numărul total de sancțiuni a crescut de la 43 în 2024 la 51 (+15,7%) în 2025. Procentual, numărul sancțiunilor aplicate serviciilor media audiovizuale naționale au reprezentat aproape 87% din totalul sancțiunilor în 2025. Serviciile media audiovizuale regionale și locale au înregistrat o scădere a numărului de sancțiuni.
Numărul sancțiunilor aplicate pentru nerespectarea cotelor de difuzare a programelor locale reflectă o tendință generală a unei anumite categorii de servicii media audiovizuale de a acorda prioritate conținutului străin în detrimentul producției locale. Tendința este determinată de factori precum: insuficiența capacităților proprii de producție (umane, financiare, tehnice) sau lipsa motivației economice de a investi în produs local, deficitul de resurse financiare pentru procurarea de conținut local de la producători independenți, dar și oferta limitată de produse audiovizuale locale. Circumstanțele consemnate contribuie la dependența continuă de conținutul extern și constituie un impediment în dezvoltarea industriei audiovizuale autohtone.