Alte 93 000 doze de vaccin antigripal au ajuns în Republica Moldova

Alte 93 000 doze de vaccin antigripal au ajuns în Republica Moldova

În Republica Moldova a ajuns cea de-a doua tranșă de vaccin antigripal  în cantitate de 93 000 de doze din lotul de 100 000 doze, achiziționate din Federația Rusă, procurate din Fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, informează OFICIAL.

Menționăm că, în luna noiembrie curent, a fost recepționată prima tranșă de 7000 doze de vaccin antigripal din același lot.

Acestea vor fi distribuite instituțiilor medico-sanitare publice, pentru imunizarea împotriva gripei sezoniere a contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire (lucrători medicali, bolnavii cu boli cronice, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, personalul din instituțiile de asistență socială, copiii din Centre de plasament, etc.).

Beneficiile vaccinării împotriva gripei sezoniere sunt: reducerea riscului apariţiei formelor severe de boală și a numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea complicațiilor, spitalizării şi deceselor cauzate de gripă.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că, imunizarea cu vaccin antigripal este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și evitarea complicațiilor si recomandă persoanelor din categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să se vaccineze. Vaccinul antigripal este oferit gratuit.

Măsurile de igienă personală (spălatul pe mâini cu apă și săpun, folosirea șervețelelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui mod de viață sănătos – alimentație bogată în legume și fructe, evitarea surmenajului și efectuarea exercițiilor fizice) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin infecții virale acute ale căilor respiratorii și în special prin gripă. La apariția primelor simptome compatibile cu gripa (febră, tuse, frisoane, secreții nazale, cefalee, dureri circulare și/sau musculare, astenie), contactați medicul de familie și evitați autotratamentul.

Menționăm că, alte 100.000 de doze urmează a fi livrate în țară la începutul lunii decembrie curent (85 000 de doze, oferite cu titlu de donație din partea Statelor Unite ale Americii și 15 000 de doze achiziționate de către Republica Moldova prin intermediul UNICEF).

Doina Secrieru

Share