Alertă! 500 de cazuri de infecții respiratorii înregistrate în doar o săptămână în Chișinău

Alertă! 500 de cazuri de infecții respiratorii înregistrate în doar o săptămână în Chișinău

Aproximativ 1.400 de persoane din Chișinău, majoritatea copii, suferă acum din cauza infecțiilor respiratorii acute. Cazurile au fost înregistrate în ultima săptămână, în Municipiul Chișinău. 900 dintre bolnavi au fost internați în spital. Față de aceeași perioadă a anului trecut numărul infecțiilor respiratorii acute e mai mare cu 25 la sută, a declarat la ședința operativă de la Primărie Luminița Suveică, șefa Centrului de Sănătate Publică Chișinău.

Responsabilul a adăugat că din acest motiv, copiii lipsesc de la ore sau de la grădiniță. „Într-o săptămână avem o majorare a infecțiilor virale acute cu aproximativ 500 de cazuri sau cu 25% mai mult. Cele mai multe cazuri avem înregistrate la copii 1.393 de cazuri și 537 cazuri la adulți. Se observă și mai multe absențe în grădinițe, școli și licee. În grădinițe într-o săptămână s-au înregistrat 1.339 de absențe, în școli 2.500 și în licee 5.545, ceea ce ne vorbește despre faptul că sunt mai mulți bolnavi care nu se adresează la medic și se tratează acasă”.

Și medicii de familie susțin că în această perioadă se adresează tot mai mulți pacienți cu infecții respiratorii acute.

„În ultima perioadă a crescut numărul pacienților cu infecții virale respiratorii. Ei se adresează cu simptome de prurit nazal, strănut intens, dureri în gât, mai rar cu angină sau faringită ușoară. În zilele de luni și vineri pot fi și 3-4 pacienți pe zi, în celelalte zile mai puțini”, susține Svetlana Melnic, medic de familie la Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu”.

La Spitalul Clinic Municipal pentru Copii Nr.1 zilnic sunt internați 4-5 copii cu infecții virale acute, iar în staționar se află în jur de 120 de copii.

„Dacă este să ne raportăm la anul trecut, da, adresabilitatea în această perioadă este mai mare. Majoritatea se tratează acasă și la noi vin deja cu infecții virale acute sau infecții bacteriene. Părinții trebuie să monitorizeze primele semne ale bolii. Dacă copilul are febră 38,5 să i se administreze antipiretice. Medicamentele de primă linie sunt Paracetamol și Ibuprofen pe care oricine trebuie să le aibă în casă,” susține Aliona Rotari, vicedirectorul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii Nr.1.

Medicii recomandă în cazul în care febra persistă mai bine de trei zile, chiar dacă luați medicamente, este bine să vă adresați medicului, pentru a nu face alte complicații. De asemenea, este binevenit un repaos la pat, să beți mai multe lichide, Vitamina C, să faceți mișcare și să vă alimentați corespunzător.

sursa: e-sanatate.md

Mihaela Rotari

Share