Ajutor umanitar oferit de UE și OMS! Este primul lot cu echipamente personale de protecție

Ajutor umanitar oferit de UE și OMS! Este primul lot cu echipamente personale de protecție

Ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova de către Uniunea Europeană (UE) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în contextul combaterii pandemiei COVID-19, a ajuns la Chișinău și a fost prezentat în cadrul unei ceremonii, informează OFICIAL.

Potrivit MSMPS, livrarea a 1,5 milioane unități de echipamente personale de protecție, conține 1.210.000 măști medicale, 348.000 respiratoare N95, 16.200 ochelari de protecție și 36.000 halate de protecție.

„Acesta este primul lot cu echipamente personale de protecție, în țară urmând să ajungă și alte echipamente de protecție – 330.000 de mănuși și dispozitive medicale – 356 concentratoare de oxigen, 41 monitoare pentru pacienți, 40 de ventilatoare, 215 pulsoximetre, 1500 kituri pentru testele de laborator și 12.000 kituri pentru prelevarea probelor, în valoare totală de 2,8 milioane de EURO”, se spune într-un comunicat de presă.

Prezent la ceremonia de donare, Prim-ministrul Ion Chicu a menționat: „Sprijinul generos oferit de UE și OMS țărilor din Parteneriatul Estic este o dovadă suplimentară a creării unui front comun la nivel regional și global în lupta cu pandemia COVID-19. Or, trebuie să recunoaștem, urmărind în fiecare zi evoluțiile pe plan global, tendințele fiind unele foarte îngrijorătoare, că e aproape imposibil să lupți izolat cu acest dușman invizibil, numit COVID-19. În numele Guvernului și a cetățenilor Republicii Moldova, vreau să mulțumesc din inimă pentru gestul de solidaritate al Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății, cât și pentru simplul fapt că ne sunt alături!”.

„În aceste timpuri complicate, Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova. Inițiativa „Solidari pentru Sănătate” este un exemplu concret privind modul în care UE sprijină sistemul de sănătate din Moldova în lupta cu pandemia COVID-19. Avem încrederea că furnizarea de echipamente personale de protecție și dispozitive medicale, precum ventilatoarele, kiturile pentru laborator, măștile, ochelarii și halatele de protecție vor fi atât în beneficiul lucrătorilor medicali din prima linie, cât și pentru toți cetățenii moldoveni”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Pandemia COVID-19 este un test de rezistență pentru sistemele de sănătate din întreaga lume, iar cel din Republica Moldova nu este o excepție. Datorită partenerilor de dezvoltare, organizațiilor internaționale, agenților economici, care au oferit ajutoare umanitare, reușim să gestionăm această urgența de sănătate publică globală. Ne exprimăm gratitudinea pentru echipamentele medicale oferite de Uniunea Europeană și OMS, partenerii strategici în lupta cu infecția COVID-19, care vor fi distribuite tuturor instituțiilor medicale din țară, pentru a proteja eroii din prima linie”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

La rândul său, Igor Pokanevych, Reprezentantul OMS și șeful Biroului OMS din Republica Moldova, a spus: „Lucrătorii medicali se află în prima linie a răspunsului nostru la COVID-19, fapt ce înseamnă că se confruntă cu un risc sporit de a se expune la infectarea cu coronavirus. Sunt eroii noștri, dar nu sunt oameni cu supraputeri. Livrarea echipamentului de protecție, posibilă datorită contribuției generoase a Uniunii Europene, va aduce un aport semnificativ la reducerea riscurilor cu care se confruntă cadrele medicale zi de zi și va contribui la protejarea lor, a pacienților și a persoanelor vulnerabile împotriva acestui virus dar și va permite să salvăm viața celor care au nevoi de respirație asistată și de oxigen”.

Andriana Cheptine

Share