
AIPA a autorizat spre plată cereri de acordare a sprijinului financiar de peste 208 mln. lei în luna aprilie
Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) informează despre autorizarea spre plată a cererilor de acordare a sprijinului financiar pe parcursul lunii APRILIE.
În perioada 01-30.04, AIPA a autorizat spre plată circa 208,7 mil. lei, surse ce sunt orientate către fermieri, pe diferite mecanisme de subvenționare, după cum urmează:
1) Pentru forma de plată complementară au fost autorizate spre plată – 49,42 mil. lei pentru 409 cereri de subvenționare.
Majoritatea surselor financiare alocate în luna precedentă au fost orientate pentru acoperirea ratei creditelor investiționale (32,8 mil. lei), pentru dezvoltarea agriculturii ecologice (7,76 mil. lei), dar și pentru defrișarea plantațiilor multianuale (7,21 mil. lei). Doar în luna aprilie, s-au autorizat subvenții pentru desfrișarea a circa 561,2 ha de plantații vitivinicole, de măr, vișin, nuc, cireș, prun și cais.
2) Pentru forma de plată în avans s-au autorizat 37,15 mil. lei.
Majoritatea proiectelor investiționale pentru care s-au autorizat subvenții au fost redirecționate pentru afacerilor apicole. Doar în baza cererilor autorizate recent, s-a subvenționat procurarea a circa 2 220 de familii de albine și 2 535 stupi.
3) Pentru forma de plată post-investițională s-a autorizat suma de circa 86 mil. lei, pentru 219 cereri de subvenționare.
Menționăm, că prin numărul de cereri depuse la măsura post-investițională a fost posibilă achiziționarea a aproximativ 50 de tractoare, 20 cultivatoare, 18 grape, 17 hedere, 10 cositori, 6 distribuitoare de îngrășăminte, 6 combine, dar și altă tehnică agricolă precum: semănători, tăvăluguri, tocătoare de resturi vegetale, stropitori etc.
4) Pentru plățile directe în sectorul zootehnic, per kilogram de produs, au fost autorizate – 2,16 mil. lei pentru 5 cereri recepționate în anul curent.
5) Suma autorizată în luna aprilie pentru măsurile destinate Programului LEADER a constituit – 22,58 mil. lei.
5,24 mil. lei au fost autorizate pentru funcționarea a 20 Grupuri de Acțiune Locală, iar restul surselor financiare sunt alocate pentru implementarea strategiilor de dezvoltare locală. Sursele financiare destinate sectorului public au drept țintă amenajarea a 21 teritorii adiacente zonelor publice, inclusiv 6 parcuri, dotarea a 9 edificii publice cu mobilier sau alte utilități, dintre care 4 sunt grădinițe. De asemenea, au mai fost demarate 6 proiecte de eficientizare energetică, un proiect privind amenajarea pieței agroalimentare, în 3 localități rurale urmează a se moderniza/asigura cu sisteme de colectare a deșeurilor etc.
Sectorul antreprenorial urmează să investească sursele financiare autorizate în proiecte investiționale precum: procurarea a circa 34 unități de tehnică și echipament agricol modern, 3 proiecte vizează instalarea panourilor fotovoltaice, alte 3 au drept scop promovarea turismului rural.
Sursele financiare autorizate pentru solicitanții LEADER din sectorul civic urmează a fi distribuite pentru dotarea/renovarea și modernizarea a 13 edificii din mediul rural, alte 2 proiecte vizează eficientizarea sectorului energetic.
6) Suma autorizată pentru compensarea prețului la energia electrică: autorizate circa 11,4 mil. lei pentru 780 cereri recepționate.
563 de beneficiari unici au beneficiat de compensații pentru energia electrică în temeiul cererilor depuse la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.