Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va fi responsabilă de emiterea deciziei cu privire la admiterea soiurilor în Catalogul Soiurilor de Plante
Atribuțiile ce vizează emiterea deciziei cu privire la admiterea soiurilor în Catalogul Soiurilor de Plante vor fi exercitate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Parlamentul a aprobat un proiect de lege de modificare a mai multor acte normative.
Inițiativa legislativă, care aparține deputatului Alexandr Trubca, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, este elaborată în scopul creării condițiilor necesare pentru susținerea reformelor din sistemul instituțional al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Documentul propune delimitarea atribuțiilor de testare, care au un caracter eminamente științific, de cele administrative referitoare la emiterea deciziei de admitere a soiurilor de plante în Catalogul Soiurilor de Plante, care sunt delegate Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Tot ANSA va fi responsabilă de ținerea Catalogului soiurilor de plante, care cuprinde soiurile admise pentru producere și comercializare în Republica Moldova.
În proiect sunt reglementate și condițiile de înregistrare a agenților economici care sunt specializați în producerea semințelor. Astfel, este modificată condiția referitoare la suprafața terenurilor agricole pe care agenții trebuie să o aibă în folosință sau posesie. Este prevăzută diminuarea, de la 300 la 10 hectare, în cazul culturilor de câmp, și de la 30 la 10 hectare în cazul bostănoaselor, legumelor și altor culturi.
O altă prevedere vizează completarea Legii 68/2013 despre semințe cu un capitol nou, care prevede că inspecțiile în câmp la culturile producătoare de semințe efectuate în alte state sunt considerate echivalente cu inspecțiile în câmp efectuate în conformitate cu actele normative naționale.
Documentul mai prevede modificarea elementelor sistemului informațional automatizat destinat pentru gestionarea și monitorizarea intervențiilor și a beneficiarilor de subvenții din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, precum și a mijloacelor financiare provenite din partea partenerilor de dezvoltare. Acest lucru va permite autorităților să determine mai ușor costurile bugetare ale statului în procesul de elaborare a măsurilor de subvenționare sau de intervenții în anumite situații excepționale.