Agenția „Moldsilva” propune spre realizare pomi de Crăciun
La mijlocul lunii decembrie, în pepinierile din cadrul entităților silvice subordonate Agenției „Moldsilva” va demara procesul pregătirii spre realizare a pomilor de Crăciun. Astfel, volumul propus spre vânzare este de 64 de mii bucăți, (cu 6 mii mai mult decât în anul 2017) dintre care 61 de mii molid și 3000 pin, mai sunt propuse și verticele circa 8500 bucăți.
În acest an, cel mai mare volum îl au întreprinderile silvice: Strășeni – 23700 bucăți; Edineț – 7300 bucăți; Chișinău – 6100 bucăți; Nisporeni-Silva –5600bucăți ; Călărași – 5000 bucăți pomi de Crăciun.
Persoanele fizice, instituțiile de stat sau privateși în acest an pot procura pomi de Crăciun din cadrul a 19 entități silvice subordonate.
Înălțimea unui pom de Crăciun variază de la 1m pînă la 6m, cea mai mare cantitate, peste 31 000 de bucăți sunt de pînă la 1,5 m, iar prețul de realizare din pepinierile silvice rămîne neschimbat, un molid de un metru va costa minim 36 de lei (fără TVA), iar un pin de aceeași dimensiune 25 de lei, inclusiv verticele care sunt la prețul de 8 lei/bucata. Pentru pomii ce au o înălțime mai mare de 6 m se stabilește un supliment de 100 de lei pentru fiecare metru (molid) și 70 de lei (pin), care se adaugă suplimentar la prețurile menționate.
În prezent, Agenția „Moldsilva” a transmis spre examinare Inspectoratului pentru Protecția Mediului, demersul privind obținerea autorizațiilor la tăierea pomilor de Crăciun.
Menționam că, în cazul tăierilor ilicite a arborilor de rășinoase, inclusiv molid, pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, persoanele fizice riscă o amendă de la 40 la 50 unități convenționale, iar persoanele juridice de la 400-500 unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității conform art. 122, 124 al Codului Contravențional al Republicii Moldova și achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor și plantațiilor conform Codului Silvic.
Tradițional în această perioadă este intensificată paza și protecția pădurii, fiind organizate sistematic raiduri în fondul forestier, fiind implicați colaboratorii silvici ai întreprinderilor silvice împreună cu Inspectoratul pentru Protecția Mediuluiși Inspectoratele de Poliție din teritoriu.
Mihaela Rotari