Afacere extrem de profitabilă, dar ilegală, anihilată de poliție
O linie clandestină de preparare a produselor parafarmaceutice a fost demascată de poliție. Activitatea ilegală consta în producerea și comercializarea produselor parafarmaceutice sub o marcă comercială. ”Afacerea” era condusă de o familie, șoț, șoție și fiul, în vîrstă de 62, 48 și respectiv 24 de ani. Mijloacele bănești obținute din activitatea ilegală nu erau declarate ca venituri oficiale a persoanelor fizice sau juridice.
Angajații Direcției operațiuni speciale în comun cu Procuratura sectorului Buiucani, au investigat timp de 4 luni, acțiunile ilegale ale suspecților.
Astfel, în procesul de producere erau utilizate nuci verzi și produs petrolier – „Kerosen”, iar tinctura obținută era ambalată în recipiente din plastic cu volumul de 125 ml, și comercializată atît pe teritoriul Republicii Moldova cît și în străinătate, livrarea fiind organizată prin intermediul serviciului poștal.
În cadrul acţiunilor de urmărire penală şi speciale de investigaţii, polițiștii au efectuat opt percheziții autorizate la oficiile, depozitele, domiciliile și automobilele grupului infracțional.
De aici, forțele de ordine au ridicat sticle de produs finit destinat comercializării, 3 400 litri de produs finit depozitat în 681 de butelii cu volumul a cîte 5 litri, 3 600 litri de produs parafarmaceutic în proces de preparare, depozitat în vrac în butoaie din plastic cu volumul de 55, 60 şi 80 litri, recipiente din plastic cu volumul de 125 ml și 5 litri, mijloace financiare. Valoarea bunurilor depistate este de circa 20 000 000 de lei.
La fel au fost depistate înscrisuri, sigilii de la mai multe întreprinderi străine, produse ambalate și etichetate destinate comercializării, declarații vamale privind expedierile de produse prin poștă în alte state, avize de recepție poștală.
Secțiile clandestine activau în condiții antisanitare și cu încălcarea regulilor antiincendiare.
Pînă la moment, urmare a probelor acumulate în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, în perioada anilor 2012 – 2015, membrii grupării au obţinut un venit ilegal din activitatea desfăşurată în mărime de 1 811 941 lei.
Bărbații au fost reținuți pe un termen de 72 de ore.
În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 244 Cod Penal al RM ”Evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituțiilor și organizațiilor”. Persoanele culpabile de o asemenea infracțiune riscă amendă de la 60 000 pînă la 100 000 de lei sau cu închisoare de pînă la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate.
Maria Roșca