Administratorul  Î.S. “MOLDATSA” a participat la evenimentul “Programul Uniunii Europene  “Orizont Europa” și instrumentele de finanțare“

Administratorul Î.S. “MOLDATSA” a participat la evenimentul “Programul Uniunii Europene “Orizont Europa” și instrumentele de finanțare“

Administratorul  Î.S. “MOLDATSA”,  Veaceslav Frunze a participat la evenimentul  în format online cu genericul “ Programul Uniunii Europene  “Orizont Europa” și instrumentele de finanțare“, organizat în contextul Zilei Europei, de către, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD).

Potrivit unui comunicat de presă, evenimentul a reunit comunitatea științifică, științifico-didactică, mediul de cercetare și inovare, autorități publice, sectorul privat, organizații non-guvernamentale, grupuri de creație și toți cei interesați în dezvoltare bazată pe cunoaștere.

În cadrul evenimentului au fost abordate  subiecte ce  vizează începutul unei noi perioade în dezvoltare a  Spațiului European de Cercetare (ERA) și anume prin lansarea Programului cadru pentru cercetare și inovare “Orizont Europa” (HE, 2021-2027).Acest program  și multitudinea de alte programe și activități interconectate sinergic între ele prezintă pentru entitățile implicate în activitatea de cercetare și inovare o oportunitate inedită de cooperare științifică transnațională.

Printre subiectele discutate, au fost prezentate și istorii de succes în implementarea proiectelor  “ORIZONT 2020” în Republica Moldova.

În acest context, Veaceslav Frunze a subliniat importanța participării Î.S. „MOLDATSA” în perioada anilor 2015-2017  în cadrul proiectului  BEYOND (Building EGNSS capacitY On EU Neighbouring multimodal Domains).

Proiectul presupune promovarea utilizării EGNSS (The European Global Navigation Satellite System) în afara UE și în țările vecine,  precum  și pregătirea acestor țări pentru adoptarea optimă a EGNSS pentru aviație și alte domenii.

Totodată, Frunze a menționat că obiectivul de bază a proiectului la care a participat Furnizorul de servicii de navigație aeriană din Republica Moldova  este  facilitarea punerii în aplicare în stat a  procedurilor de apropiere  bazate pe SBAS(EGNOS), proiectarea procedurilor de apropiere LPV 200, APV1, APV2, LNAV/VNAV, Baro VNAV, Validarea la sol, Validarea în zbor, precum si elaborarea pachetului de documente privind elaborarea procedurilor de apropiere conform Reglementărilor OACI.

mold2 mold1

Cristina Gurez

Share