Activitate de audit: Curtea de Conturi a examinat activitatea Inspectoratului pentru Protecția Mediului
Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a publicat astăzi, 2 decembrie, Raportul de audit al conformității privind exercitarea de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului a controlului și supravegherii de stat în domeniile de competență, inclusiv a evidenței obligațiilor față de bugetul de stat.
Inspectoratul pentru Protecția Mediului funcționează ca autoritate administrativă în subordinea Ministerului Mediului, împuternicit să efectueze supravegherea și controlul de stat în domeniul protecției mediului și utilizării resurselor naturale.
Auditul a urmărit evaluarea conformității proceselor derulate de IPM, inclusiv a evidenței obligațiilor financiare față de bugetul de stat, conform cadrului normativ aplicabil, pentru anii 2021-2023. Problemele identificate în acest sector influențează atât protecția mediului, cât și administrarea eficientă a plăților și amenzilor aferente, generând pierderi de venituri pentru bugetul de stat.
Curtea de Conturi a constatat deficiențe în activitățile și procedurile cuprinse în aria de audit, care afectează conformitatea procesului IPM privind controlul și supravegherea de stat:
- Planificarea și realizarea controalelor de stat – numărul controalelor inopinate a depășit semnificativ pe cel al controalelor planificate, indicând o planificare insuficientă bazată pe criteriile legale.
- Calcularea prejudiciilor – utilizarea unui cadru normativ învechit pentru evaluarea prejudiciilor a condus la diminuarea încasărilor bugetare.
- Dosarele electronice privind controalele de stat – IPM nu asigură corectitudinea și plenitudinea introducerii în Registrul de stat al controalelor a informațiilor aferente dosarelor electronice privind controalele planificate și inopinate, concomitent nefiind respectate cerințele la formarea dosarelor electronice privind controalele de stat planificate și inopinate
- Evidența contravențiilor – IPM nu utilizează SIA de evidență a contravențiilor, cauza fiind imperfecțiunea SIA nominalizat în aspectul formatului Registrului de evidență a Proceselor-verbale de control, iar completarea manuală a Registrelor respective este efectuată cu corectări, ștersături și modificări ale datelor privind unitățile convenționale și sancțiunile aplicate, în unele cazuri acestea conținând date eronate;
- Nereguli în contabilizarea bunurilor confiscate – producția dobândită în mod ilicit, instrumentele de dobândire a ei și alte corpuri delicte, ce au servit la încălcarea legislației cu privire la protecția mediului în locurile de dobândire ridicate de IPM ca rezultat al controalelor realizate nu sunt contabilizate la conturile extrabilanțiere distincte, iar procesele de comercializare și transmiterea acestora la distrugere sunt neconforme.
Curtea de Conturi a formulat o serie de recomandări pentru îmbunătățirea proceselor de control și supraveghere de stat în domeniul mediului și utilizării raționale a resurselor naturale, inclusiv a evidenței obligațiilor față de bugetul de stat.
Constatările raportului demonstrează necesitatea consolidării capacității administrative a IPM pentru a răspunde provocărilor actuale. Implementarea recomandărilor va contribui la o gestionare mai eficientă a resurselor naturale, la creșterea veniturilor bugetare și la protecția mediului, în conformitate cu standardele naționale și internaționale.
Menționăm că, Raportul integral al auditului conformității poate fi consultat pe pagina oficială a instituției, accesând Raportul de audit.