Acţionarii majoritari ai SA „Gemeni”: Solicităm conducerii de vârf să monitorizeze strict cazul nostru, pentru a nu admite comiterea ilegalității…

Acţionarii majoritari ai SA „Gemeni”: Solicităm conducerii de vârf să monitorizeze strict cazul nostru, pentru a nu admite comiterea ilegalității…

Acţionarii majoritari ai SA „Gemeni”, care gestionează întreprinderea începând cu anul 2019, dar şi mai mulţi acţionari minoritari, au adresat o scrisoare deschisă Preşedintelui RM, Maia Sandu, Preşedintelui Parlamentului RM, Zinaida Greceanîi, Prim-ministrului interimar al RM, Aureliu Ciocoi, Ambasadorului Extraordinar Plenipotenţiar al SUA în RM, Dereck J. Hogan, Ambasadorului UE în Republica Moldova, Peter Michalko, menționând că se văd nevoiți să atragă atenția asupra unei situaţii ieşite din comun, informează OFICIAL.

Autorii scrisorii subliniază că „în loc să-şi clarifice relaţiile aşa cum reiese din decizia CEDO, statul şi grupul minoritar încearcă să-şi rezolve probleme din contul actualilor acţionari majoritari, care sunt cumpărători de bună credinţă. Iar pentru ca acest scop să fie realizat, se manipulează din greu opinia publică şi se fac presiuni publice asupra Curţii Supreme de Justiţie”.

Iată conținutul integral al scrisorii acționarilor, ce va fi depusă astăzi la toate instituțiile vizate:

„Constatăm cu îngrijorare că am devenit ţinta unei campanii de denigrare, dar şi de manipulare, scopul căreia este de a exercita presiuni asupra Curţii Supreme de Justiţie şi asupra opiniei publice, obiectivul final urmărit fiind exproprierea de afacerea pe care am achiziţionat-o legal ca şi cumpărători de bună credință.

De ce autoritățile publice și opinia publică trebuie să fie atentă la acest caz? Din păcate în acest dosar statul, în persoana Agentului guvernamental pe lângă Ministerul Justiției, nu se apără corespunzător și nu apără bugetul de stat.

Prin hotărârea sa din 18 februarie 2020 pe cauza Ojog și alții, acționari minoritari cu doar 1,6% din acțiunile SA Gemeni, CEDO i-a obligat pe ei să transmită statului acțiuni în mărime de 36,55% din acțiunile SA Gemeni în schimbul, fie a încăperilor, fie a sumei de 2.210.000 euro.  Autoritățile ignoră că acționarii dați încalcă hotărârea CEDO și nu au de unde transmite 36,55% de acțiuni.  Mai rău, Agentul guvernamental dorește preluarea proprietății Gemeni SA, și nu ignoră că astfel expune bugetul de stat la pretenții de zeci de milioane de euro în arbitrajul internațional.

Vă oferim mai multe detalii: Astfel, acționarii minoritari, care, având de facto 1,6% din acțiunile SA Gemeni, urmăresc scopul de a acapara circa 72% din afacere, prin intermediul avocatului lor şi nu numai, induc în eroare opinia publică despre esenţa cazului şi despre unele aspecte de maximă importanţă ce ţin de stadiul actual de examinare a litigiului. Evident, aceste acțiuni nu vor rămâne fără răspuns şi pe această cale SA Gemeni anunţă că va ataca în judecată pe toţi acei ce promovează falsuri în raport cu dosarul menţionat.

Falsurile şi manipulările au început să fie promovate dat fiind faptul că, Curtea Supremă de Justiţie urmează să se pronunţe pe marginea cererii de revizuire depuse, pe data de 18 martie 2020, de statul Republica Moldova, prin intermediul Agentului guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

De facto, prin această cerere de revizuire, se cere lichidarea societăţii pe acţiuni Gemeni; separarea unei porţiuni a centrului comercial Gemeni în mărime de circa 72% din suprafaţa comercială totală şi transmiterea acesteia unui grup de 4 persoane fizice, actuali acţionari minoritari ai Gemeni S.A.; prin solicitarea lichidării, se cere deposedarea celorlalţi 480 de acţionari ai societăţii pe acţiuni Gemeni de acţiunile lor.

Pentru cei ce nu cunosc esenţa cazului, vom aminti că, în anii ’90, în urma privatizării în masă contra bonuri patrimoniale, întreprinderea Lumea Copiilor s-a transformat în societatea pe acţiuni Gemeni cu circa 500 de acţionari (majoritatea – chiriaşi şi membri ai colectivului de muncă).

Multitudinea de acţionari a cauzat lupte intense între diferite grupări de acţionari în primii ani de trecere a colectivului Gemeni de la colectivism la capitalism. Astfel, în anii 2002-2003, un grup minoritar, format din 4 persoane fizice şi o firmă offshore, care a concentrat circa 40% din acţiunile societăţii pe acţiuni Gemeni, negăsind un consens cu majoritatea acţionarilor, a iniţiat procese de judecată pentru a lichida societatea pe acţiuni Gemeni şi a prelua imobilele principalului centru comercial privat din ţară. Mai mult ca atât, acest grup a reuşit, prin judecată, să lichideze societatea pe acţiuni Gemeni şi să înregistreze la cadastru, la 12 septembrie 2003, titlul de proprietate asupra unei porţiuni de imobil în mărime de 72% din toate suprafeţele comerciale ale centrului comercial.

Alți peste 400 de acționari ai societăţii pe acţiuni nu au înregistrat la cadastru nici un drept propriu asupra imobilului societăţii lichidate, în timp ce averea lor s-a redus de la 100% până la 28% din toate suprafeţele comerciale ale centrului comercial. Nefiind de acord cu toate aceste transformări unilaterale, iniţiate de grupul minoritar menţionat, pe parcursul anilor 2003-2007, grupul majoritar de acţionari a luptat pentru păstrarea integrităţii imobilului şi a întreprinderii. În anii 2005-2007, instanţele de judecată de toate nivelurile au conchis că lichidarea societăţii pe acţiuni Gemeni a fost o greşeală juridică şi au dispus restabilirea înregistrării acesteia, cu revenirea tuturor imobilelor în componenţa societăţii pe acţiuni Gemeni.

În anul 2006, Grupul minoritar, care efectiv deţinea 33,22% din acţiunile societăţii pe acţiuni Gemeni, s-a plâns la CEDO, solicitând despăgubiri statului pentru că au fost lipsiţi de o porţiune în mărime de 72% din totalul suprafeţelor comerciale ale centrului comercial.

În 2011, CEDO a apreciat că decizia autorităţilor naţionale de a anula hotărârea judecătorească irevocabilă, în temeiul căreia grupul minoritar a obţinut porţiunea menţionată, a încălcat drepturile Grupului minoritar, garantate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Conform Codului de procedură civilă a Republicii Moldova, statul și grupul minoritar au avut 6 luni de la această decizie pentru a cere revizuirea soluţiilor judiciare anterioare, însă nici una din părţi nu s-a folosit de acest drept şi el a decăzut în anul 2012, la 6 luni de la apariţie.

Tocmai în februarie 2020, la 14 ani de la cererea iniţială depusă de Grupul minoritar, CEDO a emis o hotărâre în privinţa întinderii prejudiciilor plătibile de RM petiţionarului.

Grupul minoritar a solicitat ca CEDO să oblige Republica Moldova să le plătească din bugetul ţării o sumă de 20,6 milioane Euro, inclusiv: despăgubiri pentru valoarea Porţiunii dezlipite a clădirii centrului comercial în mărime de 5,1 milioane Euro; venit ratat în sumă de 15,5 milioane Euro.

CEDO a apreciat pretenţiile Grupului minoritar drept exagerate, nedocumentate şi nedovedite în modul corespunzător. În final, CEDO a decis că, în cazul în care restituirea proprietăţii este imposibilă, Guvernul trebuie să plătească Grupului minoritar valoarea de piață a proprietăţii, în mărime de 2.12 milioane Euro. Iar având în vedere materialele dosarului și pronunţându-se în echitate, Curtea a acordat Grupului minoritar, în comun, 1.5 milioane Euro pentru venitul ratat.

Acum, în loc să-şi clarifice relaţiile aşa cum reiese din decizia CEDO, statul şi grupul minoritar încearcă să-şi rezolve probleme din contul actualilor acţionari majoritari, care sunt cumpărători de bună credinţă. Iar pentru ca acest scop să fie realizat, se manipulează din greu opinia publică şi se fac presiuni publice asupra Curţii Supreme de Justiţie.

Condamnăm această atitudine iresponsabilă şi declarăm deschis că, dacă Curtea Supremă de Justiţie se va lăsa intimidată şi va admite respectiva ilegalitate, vom acţiona prompt pentru a ne apăra drepturile. Iar responsabilitatea pentru o eventuală condamnare a RM de 100 mil. euro vor trebui să şi-o asume participanţii la aceste acţiuni ilegale şi lipsite de logică ce se întreprind în raport cu noi.

Subliniem că doi investitori români în afacerea Gemeni SA deja au parcurs, în anul 2020, prima etapă, prealabilă, de declanșare a diferendului privitor la investiții pe baza Acordului privind promovarea şi protecția reciprocă a investiţiilor dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova semnat din 14 august 1992, și au mandatat avocații internaționali să purceadă la etapa a doua depunerea plângerii la tribunalul investițional internațional împotriva statului Republicii Moldova.

De asemenea, solicităm conducerii de vârf a RM, Ambasadelor SUA şi UE în Moldova să monitorizeze strict acest caz, pentru a nu admite ca ilegalitatea ce se planifică să fie comisă în raport cu noi să devină realitate.

Acţionarii SA Gemeni

Anexă

partea dispozitivă a hotărârii CEDO din 18 februarie 2020 

disponibilă în engleză la: http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-201134

Prin Hotărârea CtEDO (satisfacție echitabilă) din 18 februarie 2020 în cauza Ojog și alții împotriva Moldovei (Cererea nr. 1988/06), s-a dispus:

„(a)     că statul reclamat trebuie să întoarcă reclamanților, în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă, în conformitate cu articolul 44 § 2 din Convenție, părțile din clădirile care erau proprietatea lor imediat înainte de pronunțarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenurile aferente, toate scutite de orice limitare a dreptului de proprietate, plus orice taxă care poate fi percepută, în schimbul transferului simultan din partea reclamanților către Guvern a 36,55% din acțiuni în S.A. „Gemeni”, care le-au revenit reclamanților după anularea hotărârii definitive pronunțate în favoarea lor;

(b)        că, în eventualitatea eșecului de a restitui bunul, astfel cum este prevăzut la litera (a) de mai sus, statul trebuie să le plătească reclamanților, în aceeași perioadă de trei luni menționată la litera (a) supra, 2120000 (două milioane o sută douăzeci de mii) de euro, în comun, care urmează să fie convertită în lei moldovenești la rata aplicabilă la data transferului, la care se adaugă orice taxă care poate fi percepută, în schimbul transferului simultan din partea reclamanților către Guvern a 36,55% din acțiunile S.A. „Gemeni”, care le-au revenit reclamanților după anularea hotărârii definitive pronunțate în favoarea lor;

(c)        statul reclamat trebuie să le plătească reclamanților, în aceeași perioadă de trei luni menționată la litera (a) supra, convertiți în lei moldovenești la rata aplicabilă la data transferului: (i) 1500000 (un milion cinci sute de mii) de euro pentru prejudiciul material; (ii) 5000 (cinci mii) de euro, plus orice taxă care poate fi percepută, pentru prejudiciul moral; (iii) 10000 (zece mii) de euro, plus orice taxă care poate fi percepută reclamanților, pentru costuri și cheltuieli;

(d)        că de la expirarea perioadei de trei luni menționate la lit. (a)-(c) supra și până la executarea hotărârii, urmează să fie achitată o penalitate adițional sumelor de mai sus, la o rată egală cu rata dobânzii facilității de împrumut marginal practicată de Banca Centrală Europeană, aplicabilă pe parcursul acestei perioade și majorată cu trei puncte procentuale”. 

Administratorul acționarului principal, Leonid SIDOROV

Director General SA GEMENI, Olesea MACARI

Avocatul SA GEMENI, Leonid POPESCU

Jurist SA GEMENI, Traista Alexandru”.

Share