Absolvenții de licee și colegii vor primi gratuit semnături electronice pentru a putea depune dosarele de admitere la facultate în regim online
Toți absolvenții de liceu și colegiu vor putea obține în mod gratuit semnătura electronică pentru a depune dosarul de admitere la facultate în regim online, prin intermediul platformei www.eadmitere.gov.md. Semnătura mobilă va fi acordată gratuit absolvenților instituțiilor de învățământ general și profesional tehnic de către operatorii de telefonie mobilă Orange Moldova și Moldcell. Modalitatea de accesare a acestui serviciu a fost anunțată astăzi în cadrul unei conferințe de presă organizată de Ministerul Educației și Cercetării și partenerii de implementare.
„Implementăm semnătura electronică la admitere pentru că ne dorim să asigurăm o corectitudine cât mai mare a datelor. Anul trecut, în premieră, candidații la studii universitare au utilizat o platformă online pentru a depune dosarele la universități. Vom continua și vom extinde această practică deoarece aceasta facilitează procesul de depunere a dosarului de concurs. Comparativ cu anul 2024, va fi nevoie de deținerea semnăturii electronice pentru a depune dosarul de concurs. Anul trecut era posibil de utilizat e-mailul sau numărul de telefon, anul acesta venim cu introducerea acestei cerințe suplimentare pentru absolvenți – semnătura electronică”, a spus ministrul Dan Perciun.
„Într-o lume tot mai digitalizată, semnătura electronică devine indispensabilă. Tinerii care împlinesc 18 ani pot obține rapid o semnătură electronică și beneficia de numeroase avantaje: acces la voucherul cultural, acte digitale și alte servicii prin aplicația EVO. Îndemnăm toți cetățenii care au semnătura electronică să-și descarce și aplicația guvernamentală EVOSign, care oferă o soluție simplă și gratuită pentru accesarea și autentificarea în peste 190 de platforme digitale. AGE lucrează deja la următoarea versiune a EVOSign, care va funcționa ca o semnătură electronică completă, nu doar ca un instrument de autentificare”, a declarat Nicoleta Colomeeț, directoarea Agenției de Guvernare Electronică.
Absolvenții de licee și colegii vor obține semnătura electronică în mod organizat, la nivel de instituție școlară. Pentru a le fi oferită semnătura electronică, persoanele vor avea nevoie de buletin de identitate. Începând cu luna februarie, companiile prestatoare vor vizita în total în peste 300 de instituții de învățământ general și circa 50 de colegii și centre de excelență, unde vor acorda asistență și vor consulta tinerii privind accesul la semnătura electronică.
Prezentă la conferința de presă, Olga Surugiu, Directoare Generală Orange Moldova, a menționat: „La Orange, considerăm că este o parte din misiunea noastră să contribuim la o educație de calitate prin valorificarea tehnologiilor digitale. De aceea am răspuns cu mare drag invitației Ministerului Educației și Cercetării de a facilita admiterea în instituțiile superioare de învățământ prin activarea gratuită a semnăturii mobile pentru circa 20.000 elevi absolvenți. Și, pentru că tehnologia digitală înseamnă oportunități, dar și riscuri, am decis că, pe lângă activarea semnăturii electronice, echipele noastre vor organiza, în exclusivitate, și ateliere educaționale de securitate cibernetică și cum ar trebui să se protejeze pe Internet. Cu certi siguranță, noi pentru elevi. Semnătura electronică mobilă este o semnătură avansată pe care tot în parteneriat cu autoritățile publice centrale am lansat-o cu mai bine de zece ani în urmă și este cheia spre digitalizare.”
La rândul său, Irina Strajescu, Directoare Oameni și Comunicare Moldcell și Directoare Executiva Fundația Moldcell, a declarat: „Educația este fundația pe care se construiește viitorul unei societăți, iar digitalizarea proceselor educaționale reprezintă un pas esențial pentru a oferi tinerilor acces la oportunități moderne și eficiente. Rostul companiei Moldcell este sa oferim clienților noștri o lume întreagă în mâinile lor pentru ca ei să-și poată trai viața din plin, iar semnătura mobilă este cheia către o interacțiune transparentă și rapidă cu statul. Prin acest parteneriat, Moldcell contribuie la admiterea digitală și la dezvoltarea competențelor necesare pentru a răspunde cerințelor unei lumi tot mai digitalizate.”
La accesarea sistemului informațional eAdmitere candidații la studii superioare vor putea să se autentifice prin intermediul serviciului guvernamental MPass, unde vor putea aplica semnătura electronică, aplicația guvernamentală EVOSign sau metoda de autentificare în 2 pași, care le va deschide accesul pe platformă. MPass este un mecanism integrator, securizat și flexibil de autentificare și control al accesului utilizatorilor în sistemele informaționale, inclusiv serviciile electronice.
Prin intermediul platformei eAdmitere candidații la studii superioare au oportunitatea de a selecta să depună dosarul de concurs la cel mult 3 universități și câte cel mult 3 specialități din cadrul fiecărei instituții. La admiterea din anul 2024 au participat aproximativ 16.000 de candidați. Persoanele s-au autentificat în sistem prin sistemul guvernamental MPass, cine au deținut semnături electronice, sau prin adresa electronică personală.