A patra parte din banii, depuși pe conturile trezoreriale ale ARBI, reprezintă numerar nedeclarat, depistat de Serviciul Vamal

A patra parte din banii, depuși pe conturile trezoreriale ale ARBI, reprezintă numerar nedeclarat, depistat de Serviciul Vamal

O pătrime din sumele de bani, depuse pe conturile trezoreriale ale Agenției de recuperare a bunurilor infracționale a CNA, provin din contrabanda, depistată de Serviciul Vamal, informează OFICIAL.

Din 91 de milioane de lei, care se află la moment pe conturile Agenției, 23 de milioane de lei sunt mijloacele financiare nedeclarate în vamă conform rigorilor actelor normative în vigoare. Datele se conțin într-o notă de bilanț pentru perioada 2021-2022 a ARBI a CNA.

Potrivit notei, în perioada de raport, ARBI a preluat în administrare mijloace bănești sechestrate care au fost obiectul contrabandei, depistate de angajații Serviciului Vamal în cadrul controalelor efectuate la intrarea/ieșirea din țară a persoanelor fizice. Pentru asigurarea administrării eficiente a acestora și sporirii transparenței procesului de recuperare, cele 23 de milioane de lei au fost plasate pe conturile trezoreriale, gestionate de Agenție.

Menționăm, că acum trei luni, ARBI a informat despre transferul, în beneficiul statului, a 32 de milioane de lei, confiscați în urma unei decizii judecătorești pe cazul contrabandei de 1,6 milioane de euro, depistate de funcționarii vamali, la finele anului 2020.

Conchidem că, procedura de recuperare a bunurilor infracționale este constituită din mai multe etape, două dintre care țin de competența ARBI. Astfel, procesul de recuperare se consideră finalizat odată cu adoptarea, de către instanța de judecată, a deciziei de confiscare. Pasul final al recuperării sau vânzarea obiectelor confiscate este realizat de către instituția executorului judecătoresc și Serviciul Fiscal de Stat.

Share