A fost semnat Protocolul pentru organizarea controlului comun de trecere pentru trafic feroviar Basarabeasca-Serpniovo-1 pe teritoriul R. Moldova

A fost semnat Protocolul pentru organizarea controlului comun de trecere pentru trafic feroviar Basarabeasca-Serpniovo-1 pe teritoriul R. Moldova

Astăzi, 22 martie 2023, a fost semnat „Protocolul între Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Serviciul Vamal de pe lângă Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Administrația Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, Serviciul Fiscal de Stat al Ucrainei privind organizarea controlului în comun în punctul comun de trecere pentru trafic feroviar Basarabeasca-Serpniovo-1 pe teritoriul Republicii Moldova”.

În cadrul unei ședințe, desfășurate în format hibrid la Basarabeasca, cei patru șefi de instituții de frontieră și vamale din Republica Moldova și Ucraina au semnat Protocolul vizat, astfel fiind consemnat încă un simbol al prieteniei dintre cele două state.

Lansarea controlului comun în PTF Basarabeasca – Serpniovo-1 feroviar are drept scop consolidarea cooperării la frontiera moldo-ucraineană, care va contribui la diversificarea căilor de transportare a mărfurilor cu Ucraina, asigurarea accesului Republicii Moldova la principalele rute regionale de transportare a combustibililor de diferit gen, dar și a exportului de cereale din Ucraina.

Importantă este și contribuția semnificativă asupra dezvoltării dialogului bilateral pe linia de securitate a frontierei comune, ordinii publice, a bunăstării economice a ambelor state și lupta împotriva criminalității transfrontaliere organizate.

Precizăm că activitatea este parte a inițiativei Uniunii Europene – solidarity lines, menirea căreia este să asigure circulația de mărfuri în și spre Ucraina.

Data începerii controlului comun se va stabili, de comun acord, de către conducerea punctului de trecere.

NOTĂ: Protocolul vizat este un instrument de realizare a prevederilor Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor și obiectelor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene, din 6 octombrie 2017.

În prezent, controlul comun la frontiera moldo-ucraineană este desfășurat în șase puncte de trecere a frontierei rutiere, în unul fiind temporar suspendat, pe segmentul transnistrean – Pervomaisc-Kuciurgan.

Share