A fost lansat un manual care conține informații despre legislția europeană și procesul de armonizare a acesteia cu cea națională

A fost lansat un manual care conține informații despre legislția europeană și procesul de armonizare a acesteia cu cea națională

Manualul „Armonizarea legislației ca element cheie pentru succesul procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană” a fost prezentat astăzi în cadrul unui eveniment, cu participarea Secretarului de Stat al Guvernului, Adrian Băluțel, Șefei Centrului de armonizare a legislației, din cadrul Cancelariei de stat, Natalia Suceveanu, Secretarului de Stat al MAEIE, Vladimir Cuc, Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, dar și al co-autorilor cărții, experții internaționali Vladimir Međak și Primož Vehar.

Lucrarea prezintă informații teoretice și practice privind legislația europeană și principiile de bază de funcționare a instituțiilor Uniunii Europene, explică etapele de bază ale procesului de armonizare legislativă și cadrul național aferent, prezintă pașii următori pentru Republica Moldova în negocierile de aderare la UE și rolul Parlamentului național în acest proces.

În cadrul evenimentului, Secretarul de Stat al Guvernului, Adrian Băluțel, a vorbit despre acțiunile, întreprinse de Executiv, în procesul de implementare a angajamentelor de integrare europeană. Printre acestea, au fost evidențiate acțiunile de fortificare a capacităților instituționale, reforma Cancelariei de stat, dar și măsurile suplimentare de stimulare a funcționarilor publici, antrenați în procesul de integrare europeană.

„În contextul angajamentelor de integrare europeană, un lucru esențial este consolidarea capacităților instituționale de a livra conținut de armonizare, cat și capacitatea de implementare a reformelor adoptate. Au fost făcuți pași importanți în procesul de implementare a celor 9 condiționalități ale UE, am fortificat capacitățile ministerelor, este în curs de finalizare reforma Cancelariei de Stat, care va avea o nouă structură, responsabilă de monitorizare și controlul actelor normative transpuse. De asemenea, a fost aprobat Regulamentul de acordare a sporului pentru personalul antrenat în procesul de integrare europeană, astfel încât să putem atrage cât mai mulți angajați cu expertiză în acest domeniu”, a menționat Adrian Băluțel.

Șefa Centrului de armonizare a legislației, din cadrul Cancelariei de Stat, Natalia Suceveanu a făcut un scurt rezumat al cărții și a menționat că manualul va deveni un instrument util pentru toți angajații administrației publice, antrenați în activitățile de integrare europeană.

„Procesul de armonizare a legislației este unul de modernizare profundă a întregului stat. Chiar dacă integrarea în UE o fac politicienii, fără un suport tehnic solid nu poți merge prea departe. Transformarea legislației este cheia succesului în procesul de integrare în Uniunea Europeană, un proces complicat, care implică eforturi și costuri mari, dar care își merită tot efortul. Este importantă calea care îți permite să te reformezi, nu însăși momentul”, a menționat Natalia Suceveanu.

Publicația a fost elaborată cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Proiectului „Suport pentru dialogul politic structurat, coordonarea implementării Acordului de Asociere și consolidarea procesului de armonizare a legislației pentru Republica Moldova”, în comun cu Centrul de armonizare a legislației din cadrul Cancelariei de Stat.

În procesul de aderare la Uniunea europeană, Guvernul are sarcina de a gestiona transpunerea în legislația națională a celor 35 capitole ale acquis-ului UE. În acest proces vor fi implicați sute de funcționari publici, manualul fiind o bază solidă de expertiză în acest sens.

Share