A fost instituit un cadru specializat anticorupție la nivelul instanțelor judecătorești

A fost instituit un cadru specializat anticorupție la nivelul instanțelor judecătorești

A fost instituit un cadru specializat anticorupție la nivelul instanțelor judecătorești. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în a doua lectură de 56 de deputați.

Pentru lectura a doua, proiectul de lege cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative a fost îmbunătățit, urmare a recomandărilor recepționate de la părțile interesate și de la Comisia de la Veneția. Astfel, în Judecătoria Chișinău va activa un Colegiu anticorupție, iar în Curtea de Apel Centru vor fi complete specializate anticorupție. Potrivit autorilor, rolul instituirii unui cadru specializat anticorupție la nivelul instanțelor judecătorești este de a înfăptui justiția pe cauzele stabilite de lege care vizează infracțiunile de corupție la nivel înalt și cele conexe, de a efectua controlul judiciar al actelor emise de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), precum și de a înfăptui justiția pe cauzele de confiscare a averii nejustificate inițiate de ANI.

Respectiv, Colegiul anticorupție va judeca în primă instanță cauzele penale care vizează corupția, dacă acestea au fost săvârșite de persoane care au fost învestite în funcție de Parlament, Președintele Republicii Moldova sau Guvern; funcționari publici de conducere de nivel superior; colaboratori ai Centrului Național Anticorupție în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu; directorul adjunct al Serviciului Fiscal de Stat, al Serviciului Vamal, al Agenției Achiziții Publice etc. La fel, vor fi judecate de Colegiul anticorupție cauzele penale în care suma de bani sau alte foloase pretinse, promise, acceptate, oferite, date sau primite depășește 500 000 de lei sau dacă valoarea prejudiciului cauzat prin infracțiune depășește 5 milioane de lei.

Totodată, completele de judecată specializate anticorupție constituite în cadrul Curții de Apel Centru vor judeca apelurile și recursurile împotriva hotărârilor judecătorești pronunțate în primă instanță de Colegiul anticorupție.

De menționat că în cadrul Colegiului anticorupție au fost instituite 15 funcții de judecător. Colegiul anticorupție va activa într-un sediu separat în municipiul Chișinău și va fi condus de vicepreședintele Judecătoriei Chișinău. În același timp, în cadrul Curții de Apel Centru au fost instituite două complete specializate, fiecare fiind format din trei judecători.

Documentul mai conține prevederi care se referă la criteriile de selecție a judecătorilor în cadrul Colegiului anticorupție și al completelor specializate anticorupție ale Curții de Apel Centru, procedura de numire a acestora, precum și unele garanții sociale și de securitate pentru judecătorii care vor examina infracțiunile cauzele de corupție la nivel înalt și cele conexe.

Prevederile legislative vor intra în vigoare după o lună de la publicarea în Monitorul Oficial, cu excepția anumitor prevederi.

Share