65 de fete din 13 regiuni ale țării au participat la cea de-a treia ediție a taberei de vară GirlsGoIT
65 de fete cu vârsta între 16-20 de ani din 13 regiuni ale țării au învățat programare web, robotica, și imprimare 3D la cea de-a treia ediție a taberei de vară GirlsGoIT care a avut loc în perioada 21-30 iulie, 2017 la Chișinău. De asemenea, participantele au vizitat companii din domeniul tehnologiilor precum DAS Solutions, Moldcell, Matrix și Tekwill. DAS Solutions a oferit și locuri de stagii pentru două participante la tabăra de vară, potrivit unui comunicat de presă.
Majoritatea fetelor au interacționat pentru prima data cu un printer 3D, un roboțel pentru care au scris programe și au creat primele pagini web.
„Înainte îmi părea că eu nu sunt pentru domeniul tehnologiilor și că nu voi putea. Dar colega mea de clasă, Vlada, m-a convins că este posibil”, a spus Sabina, una dintre participante.
„Este un domeniu al viitorului. Consider că fiecare fată și fiecare femeie are un potential enorm. Cele care vor, de ce să nu învețe acest domeniu. Până la urmă suntem toți egali și diferențele dintre bărbați și femei nu sunt atât de mari”, a spus Marița, o altă participantă.
Ileana Crudu a participat la o ediție anterioară a taberei de vară GirlsGoIT, ceea ce a determinat-o să-și continue studiile în domeniul tehnologiilor. Acum Ileana studiază Inteligența Artificială la universitatea Maastricht din Olanda și este mentoră pentru participantele taberei de vară din acest an.
„GirlsGoIT m-a determinat să aleg o profesie în domeniul tehnologiilor și acum vreau să contribui la dezvoltarea altor tinere din Moldova. Voi da tot ce pot celor 65 de participante”, a spus Ileana.
Aceasta este prima ediție a taberei de vară care include și alte discipline pe lângă tehnologii informaționale, precum robotica și imprimarea 3D. De asemenea, fetele au avut o sesiune despre drepturile femeilor și combaterea violenței în spațiul online.
„Suntem convinși că ediția taberei din anul acesta ne aduce mai aproape de misiunea GirlsGoIT: oferirea accesului și educației pentru fete în domeniul tehnologiilor”, a spus Mihaela Iurașcu, coordonatoare de program GirlsGoIT.
„În domeniile STEM (Stiință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) sunt în continuare bariere enorme pentru ca femeile și fetele să participe pe deplin. În cadrul acestei inițiative (GirlsGoIT) veți putea demonstra tuturor că domeniul tehnologiilor este pentru fete!”, a spus participantelor Ulziisuren Jamsran, Reprezentanta de țară UN Women Moldova.
GirlsGoIT a fost lansat pe 27 Martie 2015 și își propune abilitarea tinerelor din Moldova în domeniul STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică). Platforma GirlsGoIT este prezentă în 11 regiuni ale Republicii Moldova și este susținută de UN Women Moldova, Ambasada Suediei în Moldova, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, Google, USAID Moldova, Moore Stephens KSC, Spark Research Labs și TEKEDU. Partenerii în instruire: Universitatea Tehnică a Moldovei și Atelier 99.
Doina Secrieru