
50 de studenți participă la o școală de vară destinată formării viitorilor jurnaliști de mediu
50 de studenți din Republica Moldova, din domenii precum jurnalismul, pedagogia și ecologia, participă în perioada 20–27 iulie la o școală de vară destinată formării viitorilor jurnaliști de mediu. Timp de opt zile, aceștia se familiarizează cu teme esențiale legate de schimbările climatice, economia circulară, dezvoltarea durabilă, eficiența energetică, biodiversitate și managementul deșeurilor.
La deschiderea școlii de vară a participat și secretara de stat a Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, care le-a vorbit tinerilor despre importanța legăturii dintre energie, mediu și parcursul european al Republicii Moldova.
„Mulți vă întrebați ce are sectorul energetic cu schimbările climatice. Sectorul energetic este principalul responsabil pentru emisiile de gaze cu efect de seră și respectiv asta duce la poluarea mediului. Moldova și-a propus să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 70% până în 2030 (necondiționat), sau chiar cu 88% dacă va avea acces la tehnologii și finanțare la costuri reduse. Aceste angajamente includ reduceri semnificative și în alte sectoare, cum ar fi transporturile, clădirile, industria, agricultura și gestionarea deșeurilor. În fața noastră stau provocări mari, pe care trebuie să le depășim pentru a deveni parte a Uniunii Europene. În acest sens, transpunem numeroase regulamente și legi – pentru că de acolo începe totul”, a subliniat Cristina Pereteatcu.
Programul școlii de vară este unul multidisciplinar: sesiuni teoretice, ateliere practice, întâlniri cu experți, precum și vizite în teren – la Grădina Botanică și un parc eolian din Criuleni. Îndrumați de specialiști în domeniu, participanții învață cum să scrie articole de impact despre problemele de mediu și să abordeze subiecte complexe într-un limbaj accesibil publicului larg.
„Suntem mândri să sprijinim această inițiativă, în parteneriat cu Uniunea Europeană. Jurnaliștii și influencerii din mediul online nu doar informează publicul – ei contribuie direct la formarea unei societăți mai conștiente și responsabile față de provocările de mediu”, a declarat Seher Ariner, Reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.
Școala de vară este organizată de proiectul „Facilitarea unei tranziții verzi incluzive în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.
Aceasta continuă inițiativele de instruire oferite anterior de PNUD, printre care și Academia Eco Media, în cadrul căreia peste 140 de studenți din șase universități din țară au beneficiat de instruiri în domeniul biodiversității, protecției mediului și al apelor, cu susținerea Guvernului Suediei.