
31 mai – Ziua Mondială fără Tutun
Ziua Mondială fără Tutun, marcată anual în data de 31 mai, își propune să sensibilizeze în acest an populația privind numeroasele moduri în care tutunul amenință mediul în care trăim și impactul negativ al acestei industrii asupra întregii planete.
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, ciclul de viață al tutunului provoacă o poluare masivă a mediului înconjurător:
• aproximativ 3,5 milioane de hectare de pământ de pe glob sunt distruse în fiecare an pentru cultivarea tutunului. Acest fapt cauzează, de asemenea, defrișarea anuală a 200 000 de hectare și degradarea solului;
• producția de tutun epuizează planeta de resurse de apă, combustibili fosili și metale;
• odată cu globalizarea lanțului de aprovizionare și a vânzărilor de tutun, industria tutunului se bazează în mare măsură pe modurile de transport mari consumatoare de resurse;
• anual, pe tot globul ajung în natură 4,5 trilioane de mucuri de țigară, generând 1,69 miliarde de kilograme de deșeuri toxice și eliberând mii de substanțe chimice în aer, apă și sol.
De asemenea, consumul de tutun reprezintă una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică, deoarece fiecare al doilea fumător, în vârstă aptă de muncă, decedează de o boală provocată de acest viciu. Fumatul şi expunerea la fumul de tutun sunt factorii principali de risc pentru cel puţin şase maladii cronice, şi anume: bolile cardiace, cancerul (îndeosebi cel pulmonar), bolile cerebrale, diabetul zaharat, bolile pulmonare obstructive cronice, ateroscleroza.
Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) acordă o atenţie sporită prevenirii şi combaterii consumului de tutun. În cadrul centrelor de sănătate prietenoase tinerilor, contractate de companie, mii de tineri sunt informaţi anual inclusiv despre efectele devastatoare ale fumatului asupra sănătăţii. Din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală sunt finanţate şi serviciile de consiliere privind renunţarea la fumat, prestate atât de medicii de familie, cât şi de medicii narcologi din instituţiile medico-sanitare teritoriale. Totodată, persoanele dependente de tutun beneficiază de asistenţă medicală specializată de ambulatoriu şi de cea spitalicească, oferite în cadrul Dispensarului Republican de Narcologie.
Un şir de acţiuni de prevenire a riscului de îmbolnăvire cauzat de consumul de tutun și alcool au fost desfășurate în 2021 în cadrul campaniei „Moldova spune NU alcoolului și fumatului”, implementată în perioada septembrie-decembrie 2021, cu un buget de circa 1,4 milioane de lei. Campania a fost realizată de Asociația pentru dezvoltare și asistență socială „ASTRA”, în urma participării la concursul de selectare a proiectelor finanțate din fondul măsurilor de profilaxie al CNAM.
Astfel, au fost organizate și desfășurate întruniri informative cu privire la riscurile consumului de tutun și alcool în 18 instituții de învățământ din mun. Chișinău, Bălți și Cahul, la care au participat peste 8.000 de copii, elevi și adolescenți, circa 4.500 de profesori, educatori și părinți. De asemenea, au fost organizate 14 seminare tematice pentru 446 de cadre medicale și 7644 de angajați a cinci întreprinderi de stat. Au fost elaborate și distribuite circa 30 de mii de exemplare de materiale informative, realizate un șir de emisiuni televizate etc. pentru a informa cetățenii cu privire la riscurile consumului de tutun și a-i proteja de încercările de manipulare din partea industriei tutunului.