3 beneficii ale cititului lent
Câte cărți stau pe lista ta de așteptare? Sunt sigură că ai multe. Vrei să le citești pe toate mai repede sau poate chiar să mărești viteza de lectură? O, nu! Sunt, cel puțin, 3 motive pentru care merită să îndrăgești cititul lent.
Thomas Newkirk, profesor la Cambridge și autorul cărții The Art of Slow Reading, ne asigură că o lectură alertă nu este întotdeauna un lucru bun și spune că, citind lent, poți obține mai mult de la o carte.
1. Oferiți creierului timp necesar pentru a asimila noua informație
Creierul are nevoie de timp pentru a învăța sau memora o idee nouă, spun psihologii. Să presupunem că ai deschis o carte și că, în primul capitol, ai descoperit o idee nouă pentru tine. Ai exclamat „aha!” și ai continuat să citești, trecând la al doilea capitol. Totuși, în timp ce tu citești capitolul doi, creierul tău a rămas la ideea din primul capitol. Așa se-ntâmplă că tot ceea ce vei citi s-ar putea să fie neasimilat de creier în mod corespunzător. Deci, atunci când găsiți o carte incredibil de puternică, este mai bine să întrerupeți lectura pe capitole, să faci o pauză și să-ți oferi timp de gândire.
2. Reduce stresul
Lectura nu este doar un mod de a obține informație, ci și o formă de meditație. Cărțile nu doar oferă idei noi, ele oferă experiențe noi și posibilitatea să descoperi o lume nouă. De exemplu, când mergi în vacanțe doar nu cauți să te întorci mai repede, dar încerci să te bucuri de fiecare moment. Așa funcționează și în cazul unei cărți. Ține minte: citirea lentă, asemenea meditației, reduce stresul.
3. Îmbunătățește concentrarea
Sărind de la o pagină la alta, căutând doar cuvintele cheie și scanând subiectul, noi pierdem capacitatea de a ne concentra, iar asta reduce plăcerea în urma lecturii.
„Eu nu pot citi lent”, vor spune mulți cititori. „Trebuie să-nveți”, sugerează Thomas Newkirk. El oferă și câteva sfaturi în acest sens. Uită de calculator și messenger. Citește fragmente separate din carte. Folosește dicționarele pentru a memora semnificația cuvintelor noi. Fii atent la metafore, compoziție și limbaj. Nu uita și de pauze care să-ți ofere șansa să te gândești la cele citite.
Totuși, Newkirk nu spune că trebuie să renunțăm la cititul alert, dar având cărți importante merită să încetinești. Dacă citești 30 de pagini într-o oră, încearcă să citești în aceeași perioadă doar 10 sau 15. Simte diferența.
sursa: haibun.md