3 335 profesori care dețin un nivel minim de competențe digitale – instruiți!

3 335 profesori care dețin un nivel minim de competențe digitale – instruiți!

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a lansat astăzi, cu suportul USAID, Suedia și UK aid prin Proiectul de Competitivitate din Moldova, precum și a Fundației Orange Moldova, Programul Național de Alfabetizare Digitală a Cadrelor Didactice din învățământul general implementat de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”. Scopul Programului Național de Alfabetizare Digitală a Cadrelor Didactice din învățământul general este să asigure dezvoltarea competențelor digitale a cadrelor didactice din învățământul general, pentru a le oferi acestora noi oportunități de dezvoltare profesională, precum și a asigura continuitatea procesului educațional în cazul necesității trecerii lui pe online.

Ministrul Igor Șarov le-a urat succes formatorilor și participanților la prima sesiune de instruire a formatorilor regionali: „Formarea competențelor digitale rămâne în continuare printre activitățile prioritare ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Acum ca niciodată încurajăm inovarea în sistemul de educație. Și acest lucru începe bineînțeles cu profesorii. De aceea, am demarat proiectul de Alfabetizare digitală. Avem toată încrederea că specialiștii „Clasei viitorului”, prin implementarea programului de formare a cadrelor didactice în vederea dezvoltării competențelor digitale, vor răspunde nevoilor de instruire a cadrelor didactice și solicitărilor sistemului educațional. Apreciem deschiderea și interesul atât a participanților, cât și a organizatorilor pentru această activitate, pentru buna intenție și dorința de a schimba lucrurile spre bine, chiar și în condiții dificile pentru noi toți”, a menționat oficialul.

În prima etapă de implementare a programului, desfășurată în perioada 13-22 iulie, 4 formatori naționali ai Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” vor instrui online 35 de formatori regionali de la noțiuni generale privind structura și sistemul de operare al calculatorului, elaborarea prezentărilor electronice și gestionarea documentelor digitale, la navigarea pe internet și comunicarea în spațiul virtual, dar și inițierea în aplicațiile educaționale oferite de Google.

La etapa următoare, cei 35 de formatori regionali vor instrui alți 273 formatori locali, care urmând instruirea în format cascadă vor livra seminare practice pentru 3335 profesori care au cunoștințe de nivel scăzut în domeniu. Programul va fi desfășurat pe durata perioadei estivale în cadrul al 220 instituții de învățământ din toată țara.

O altă direcție importantă a programului, care prevede dezvoltarea și consolidarea competențelor digitale pentru nivelul mediu, va fi inițiată pe 27 iulie curent.

Doina Secrieru

Share