28 iunie – Ziua mondială de combatere a hepatitei

28 iunie – Ziua mondială de combatere a hepatitei

Ziua mondială de combatere a hepatitei, marcată pentru al doilea an consecutiv cu genericul „Hepatita nu poate aştepta, acționează acum!” și reiterează urgentarea eforturilor necesare pentru eliminarea până în 2030 a maladiei.

Această zi este o oportunitate în plus de a atrage atenţia asupra riscului şi consecinţelor hepatitei, mai ales când lumea se confruntă în prezent cu un nou focar de infecții cu hepatită acută inexplicabilă care afectează copiii. Oamenii de știință și factorii de decizie din țările afectate întreprind măsuri pentru a înțelege cauza acestei infecții care nu pare să aparțină niciunuia dintre cele cinci tipuri cunoscute de virusuri hepatitice: A,B,C,D și E.

Diagnosticarea la timp a hepatitei permite ca ratele de tratament să crească, iar cele de infectare să scadă.

Eliminarea hepatitelor cronice este posibilă datorită disponibilităţii vaccinului pentru hepatita de tip B şi a medicamentelor pentru aceste afecţiuni. Hepatita cronică de tip C este, în prezent, o boală curabilă.

Asigurarea obligatorie de asistenţă medicală acoperă servicii de prevenire, diagnosticare şi tratament al hepatitei în Republica Moldova.

CNAM finanțează investigaţiile de înaltă performanţă la hepatite cronice virale şi ciroze hepatice B, C, D, în scopul iniţierii şi efectuării tratamentului antiviral. Pentru anul curent, compania a încheiat contracte în sumă de peste 15 milioane de lei cu cei 11 prestatori de servicii medicale de înaltă performanţă, care oferă investigaţiile respective.

La nivelul asistenţei medicale primare, CNAM finanţează un şir de servicii acordate de medicul de familie împreună cu echipa sa.

Bolnavii de hepatită și ciroză hepatică beneficiază şi de medicamente compensate. În 2021, aproape 11 mii de persoane cu hepatită și ciroză hepatică au primit medicamente compensate în valoare de circa 6 milioane de lei.

În cadrul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu, din fondurile AOAM sunt acoperite consultaţia medicilor specialişti infecţionişti cu prescrierea în scop de diagnostic a investigaţiilor de laborator şi instrumentale, a tratamentului.

În cazul spitalizării, CNAM achită cheltuielile pentru cazurile tratate.

Îndemnăm populația să atragă atenția asupra riscului și consecințelor hepatitei, să nu amâne testarea la hepatite, să se vaccineze împotriva hepatitei B, să se adreseze la medic pentru a beneficia de îngrijire și tratatment.

Share