21 septembrie – Ziua internațională de luptă împotriva bolii Alzheimer

21 septembrie – Ziua internațională de luptă împotriva bolii Alzheimer

Astăzi, 21 septembrie, este marcată Ziua internațională de luptă împotriva bolii Alzheimer, pentru a uni eforturile în sprijinirea persoanelor care suferă de această maladie și de a sensibiliza societatea.

Alzheimer se caracterizează printr-un proces neurodegenerativ care afectează creierul, ducând la pierderea funcțiilor cognitive și apariția demenței. La nivel mondial, suferă de demență aproximativ 55 de milioane de oameni, dintre aceștia 60-70% din cauza bolii Alzheimer. Simptomele specifice acestei bolii apar după vârsta de 65 de ani, dar există cazuri cu debut precoce, atunci când maladia se dezvoltă înainte de 65 de ani.

În Republica Moldova procentul persoanelor cu demență Alzheimer crește odată cu vârsta. Conform statisticilor, 5% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani, 13,1% dintre persoanele cu vârsta între 75 și 84 de ani și 33,3% dintre persoanele cu vârsta de 85 de ani sau mai mult au demență Alzheimer.

Demența Alzheimer se manifestă prin dificultatea de a-și aminti evenimentele recente; dezorientare în timp și spațiu; probleme cu planificarea și executarea sarcinilor cotidiene; pierderea spontaneității și a simțului inițiativei; dificultăți în recunoașterea persoanelor cunoscute; incapacitatea de a comunica; schimbări ale dispoziției caracterizate prin anxietate, depresie și iritabilitate; pierderea în greutate cu puțin interes pentru a se alimenta; declin fizic general și hipersomnolență.

Boala Alzheimer impune o povară semnificativă asupra familiilor, afectând atât dinamica familială, cât și bunăstarea emoțională a membrilor acesteia. Lipsa autorecunoașterii maladiei de către persoana afectată impune o sarcină asupra persoanelor apropiate de a detecta primele simptome și de a se adresa cât mai precoce la medic.

Deși în ultimii ani oamenii de știință au făcut progrese în înțelegerea și manifestarea bolii, încă nu este elucidată pe deplin cauza sa.

Potrivit specialiștilor, cauzele apariției bolii Alzheimer includ o combinație de modificări ale creierului legate de vârstă, factori genetici, de sănătate și mod de viață: activitatea fizică insuficientă, consumul excesiv de alcool, fumatul, obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul și depresia. Sunt cazuri rare când Alzheimer se transmite genetic, ceea ce reprezintă mai puțin de cinci la sută dintre toate cazurile existente.

Tratamentul pentru boala Alzheimer se concentrează pe gestionarea simptomelor, deoarece nu există un remediu complet. Specialiștii recomandă o combinație între tratamentul medicamentos și cel non-farmacologic orientat spre încetinirea progresării maladiei și creșterea calității vieții persoanelor afectate.

Cercetători din toată lumea depun eforturi consolidate pentru a determina cu exactitate cauzele apariției maladiei, contribuind la elaborarea unui tratament specific și la eradicarea acestui fenomen.

În această zi, vă încurajăm să fiți alături de cei afectați de boala Alzheimer. Oferiți sprijinul vostru, ascultați cu empatie și informați-vă despre opțiunile de tratament disponibile. Împreună putem crea o comunitate mai solidară și mai bine informată.

Share