18 octombrie – Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane

18 octombrie – Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane

Anul 2022 a fost marcat de mai multe evenimente, care au contribuit la creșterea riscului de trafic al ființelor umane. Unul dintre aceste evenimente este războiul din țara vecină, care a ridicat gradul de vulnerabilitate a femeilor și copiilor, în încercarea de a fugi de război.

Din 24 februarie, pe teritoriul Republicii Moldova au intrat aproximativ 660 mii cetățeni străini, dintre care cca 192 mii sunt minori. Pentru a preveni consecințele grave asupra refugiaților, Ministerul Afacerilor Interne împreună cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale au elaborat un mecanism de cooperare pentru identificarea, asistenţa şi monitorizarea copiilor în situaţie de risc, veniţi de pe teritoriul Ucrainei. Acest mecanism se aplică în cazul copiilor neînsoțiți sau însoțiți de un însoțitor neautorizat, prin care Poliția de Frontieră colaborează cu specialiștii responsabili de protecția copiilor, astfel încât să fie asigurați că la părăsirea teritoriului Republicii Moldova, copiii sunt însoțiți de persoane care le vor reprezenta interesele și le vor asigura drepturile.

Totodată, MAI a aprobat Ghidul privind identificarea victimelor și prezumatelor victime ale traficului de ființe umane în contextul fluxurilor migratorii mixte, elaborat în colaborare cu Centrul Internațional „La Strada”. Acest ghid stabilește procedura de identificare a victimelor și prezumatelor victime ale traficului de ființe umane (TFU), semnele de identificare, procedura de completare și modele de formulare utilizate, procedura de confirmare a statutului victimei și a prezumatei victime a TFU, precum și procedura de interacțiune a specialiștilor din cadrul autorităților competente.

Menționăm că următoarea ședință a Hub-ului de Sprijin al UE, care va avea loc pe data de 20 octombrie, la Chișinău, se va focusa pe subiectul traficului de ființe umane.

Republica Moldova s-a angajat să implementeze și Convenția Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de ființe umane. În acest sens, grupul de experți GRETA evaluează progresele realizate de țara noastră începând din anul 2016 și vin cu recomandări de îmbunătățire a protecției drepturilor victimelor traficului.

La nivel național, potrivit datelor Centrului de Combatere a Traficului de Persoane (CCTP) al IGP, în cele 9 luni ale anului curent, a fost începută urmărirea penală pe 49 cauze penale, dintre care 32 cauze penale privind traficul de persoane și 17 cauze penale privind traficul de copii. În cadrul cauzelor penale instrumentate pe infracțiuni de trafic de ființe umane și trafic de copii, au fost identificate, în total, la nivel național – 120 victime (80 adulți și 40 copii). Din cei 40 de copii, 38 au fost victime ale exploatării sexuale și 2 au fost victime ale exploatării prin muncă.

În acest sens, săptămâna anti-trafic va fi marcată prin organizarea și desfășurarea activităților de sensibilizare și informare a comunității, în special a elevilor și studenților cu privire la traficul de persoane, riscurile și consecințele, dar și angajamentului prioritar al Poliției Republicii Moldova privind combaterea și prevenirea acestui fenomen.

Ministerul Afacerilor Interne și subdiviziunile sale depun eforturi pentru a elabora acele norme, care vor ajuta angajații MAI să fie mai vigilenți și să depisteze tentativele de trafic cu ființe umane, în special la frontiera cu Ucraina, la etapa incipientă, pentru a evita consecințe mai grave.

Share