1600 kg de carne – nimicită de ANSA

1600 kg de carne – nimicită de ANSA

Inspectorii Subdiviziunii teritoriale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) Bălți din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au depistat un camion ce transporta un lot de circa 1600 kg de carne de pasăre suspectă, informează OFICIAL.

Inspectorii ANSA au prelevat probe din lotul suspect și le-au expediat la două laboratoare naționale acreditate. Rapoartele de încercări au arătat prezența în carnea supusă examinării a agentului patogen Salmonella Enteritidis.

Drept urmare s-a dispus distrugerea lotului infectat.

Produsele infectate, au fost încărcate într-o unitate de transport specială și, fiind însoțit de inspectorii Direcției de Patrulare Nord a INSP, au fost transportat la locul de nimicire.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează repetat consumatorii că Salmonella cauzează cel mai frecvent toxiinfecții alimentare prin intermediul produselor alimentele contaminate.

Menționăm că produsele alimentare neprocesate termic cu precădență de origine animală, precum carnea, laptele şi produsele lactate, ouăle, fructele de mare dar şi anumite fructe, şi legume pot găzdui această bacterie. Ea poate contamina şi alte alimente care vin în contact cu carnea crudă.

Dacă în produse, în rezultatul efectuării încercărilor de laborator, sunt depistate forme ale bacteriei, toxinele cărora prezintă pericol pentru sănătate, ele sunt distruse imediat.

Totodată, ANSA atenționează că cea mai sigură cale de a preveni contaminarea, în special în sezonul estival, este să evitați consumul de carne, ouă, brânză, lapte neprelucrate termic precum și achizitionarea lor din locuri ne autorizate sanitar-veterinar.

Cristina Pendea
Share