15 mai – Ziua Internațională de Acţiune pentru Climă

15 mai – Ziua Internațională de Acţiune pentru Climă

Ziua Internațională de Acţiune pentru Climă este sărbătorită pe 15 mai în legătură cu proclamarea de către meteorologi a necesității protejării climei ca resursă pentru bunăstarea generațiilor prezente și viitoare.

Conservarea climei este una dintre problemele prioritare cu care se confruntă omenirea astăzi. În ultimii ani, clima de pe Pământ s-a schimbat considerabil, iar odată cu schimbările climatice, omenirea trebuie să se adapteze la acestea schimbări. Experții spun că numărul de fenomene extreme este fără precedent și va crește pe măsură ce încălzirea globală se va intensifica.

Potrivit raportului OMM, temperatura medie globală în 2021 a depășit cu 1,11°C nivelurile preindustriale (1850-1900). Cu toate că temperatura medie globală temporar a scăzut ca urmare a dezvoltării fenomenului La Niña din 2020-22, anul 2021 a devenit încă unul dintre cei mai călduroși șapte ani înregistrați din toată perioadă de observații.

Conform Acordului Climatic de la Paris din 2016, pentru a evita consecințele catastrofale ale încălzirii globale, omenirea trebuie să limiteze abaterea temperaturii medii globale până la 1,5°C față de perioada 1850-1900. Astăzi, temperaturile globale au crescut cu aproximativ 1,1°C comparativ cu epoca preindustrială.

🌡Temperatura este doar un indicator al schimbărilor climatice. Alți indicatori includ concentrațiile de gaze cu efect de seră, conținutul de căldură oceanică, aciditatea oceanului, nivelul mediu global al mării, masa ghețarului și extinderea stratului de gheață.

🔹Gaze cu efect de seră:

– Creșterea concentrațiilor de gaze cu efect de seră, care a atins maximul în 2020, a continuat să crească în 2021.

🔹Ocean:

– Oceanul planetar continuă să se încălzească. Absoarbe proximativ 23% din emisiile anuale de dioxid de carbon în atmosferă, astfel încât nivelul de acid din acesta crește constant. Aciditatea de la suprafață a oceanului este acum la cel mai mare nivel din ultima vreme și, pe măsură ce aciditatea crește, capacitatea sa de a absorbi dioxidul de carbon din atmosferă scade.

💧Nivelul marii:

– Între 2012 și 2021, creșterea medie globală a nivelului mării a fost de 4,4 mm, fiind dublu față de deceniul precedent. Modificările nivelului mediu global al mării depind în primul rând de gradul de încălzire a oceanelor și de topirea ghețarilor.

❄️Gheață de mare:

Extinderea gheții de mare continuă să scadă rapid. Ca urmare, suprafața totală a gheții de mare din Arctica în prima jumătate a lunii iulie a fost la un minim record.

Se așteaptă ca încălzirea globală și alte tendințe ale schimbărilor climatice să continue ca urmare a nivelurilor record de gaze cu efect de seră care captează căldura în atmosferă.

🔹În perioada 31 octombrie – 12 noiembrie 2021, la Glasgow (Marea Britanie), a avut loc Conferința ONU privind schimbările climatice, la care au participat aproape 200 de state.

🖊Ca urmare a acordului climatic al summit-ului, s-a convenit că eforturile ar trebui să continue pentru a limita creșterea temperaturii până la 1,5°C față de perioada preindustrială, iar acest lucru ar necesita reducerea emisiilor globale de dioxid de carbon cu 45% până în 2030.

„Pentru prima dată în istoria observațiilor pe vârful glaciar al Groenlandei, a plouat, iar nu a nins – a declarat secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas. „Fenomenele extreme sunt noua normalitate și aceste fenomene sunt cauzate în mare parte de schimbările climatice antropice.”

Share