148 angajați ai MAI au depus rapoarte cu privire la încercările de corupere asupra lor în 2023

148 angajați ai MAI au depus rapoarte cu privire la încercările de corupere asupra lor în 2023

În contextul marcării Zilei Internaționale Împotriva Corupție, Ministerul Afacerilor Interne de interne a evaluat factorul de corupție în cadrul sistemului afacerilor interne, în comparație cu anii trecuți.

Astfel, în raport cu anii trecuți tentația la corupție în rândul angajaților pentru anul în curs a fost mai mică, acest lucru datorându-se și activităților proactive organizate în cadrul sistemului afacerilor interne cu privire la conștientizarea gravității faptelor de corupție și consecințelor produse de acestea.

Până în prezent, pentru anul 2023 au fost instrumentate nemijlocit de SPIA al MAI sau în comun cu alte organe de urmărire penală 49 de cauze penale, din sfera corupției față de 86 cauze instrumentate în aceeași perioadă de referință a anului trecut.

În prezent, din numărul total al cauzelor penale instrumentate de SPIA, 42 sunt la etapa de urmărire penală, 5 cauze penale au fost transmise în judecată iar o cauză penală a  fost clasată. Pentru o cauză penală a fost încetată atragerea la răspundere.

Anul 2023 este pentru MAI, marcant cu privire la activitățile de luptă cu corupția deoarece mulți dintre angajați denunță din proprie inițiativă încercările de corupere asupra lor. Astfel, anul acesta, 148 de angajați ai sistemului au depus rapoarte cu privire la încercările de corupere asupra lor, în timp ce, anul trecut au fost înregistrate doar 71 de cazuri de corupere activă. „Acest lucru reprezintă un fenomen îmbucurător care arată revenirea sistemului la normalitate și consolidarea rezilienței angajaților la flagelul corupției. Susținem și ne implicăm în toate programele naționale de luptă cu corupția. La nivelul MAI este declarată toleranța zero pentru corupție, iar angajații noștri conștientizează din ce în ce mai mult că flagelul corupției ne ucide viitorul!”, a declarat ministrul afacerilor interne, Adrian Efros în contextul marcării la nivel mondial a Zilei internaționale împotriva corupției.

Analizele specialiștilor SPIA, arată că angajații cei mai expuși la corupție sunt cei cu o vârstă medie de aproximativ 30 de ani, care au un stagiu de activitate în sistem cuprins între 5 și 10 ani. Majoritatea sunt căsătoriți și au responsabilități familiale, fiind adesea nevoiți să gestioneze credite pentru diverse necesități, cu precădere cele imobiliare. Această situație financiară precară le creează o vulnerabilitate crescută în fața tentațiilor de mită și a posibilelor acte de corupție. Astfel, factorul determinant care generează scăderea rezilienței la corupție este salariul acordat angajaților sistemului afacerilor interne, cel mai redus din cadrul instituțiilor de securitate națională și de aplicare a legii.

Pentru anul 2024 conform proiectului Legii bugetului de stat valoarea de referință a salariului urmează a fi majorată astfel, pentru:

  • Ofițeri salariul mediu va crește de la 12 084,5 lei brut calculat la 13 352,4 lei brut calculat și va înregistra o creștere față de anul 2023, în medie de circa 1 267,9 lei.
  • Subofițeri, salariile acestora vor varia în medie între 8 858 lei și 11 549 lei brut calculat, înregistrând o creștere în medie de 962 lei, respectiv 1313 lei.

În medie pentru 2024 în cadrul sistemului afacerilor interne, salariul net va varia între 7 795,0 lei și 10 202,7 lei. Ministerul Afacerilor Interne va depune diligențe în continuare, pentru acordarea drepturilor salariale pentru angajații MAI la nivel cu sistemul de securitate națională.

Share