11 ianuarie – Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale

11 ianuarie – Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale

În fiecare an, pe data de 11 ianuarie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a rezervațiilor Naturale și a Zonelor Protejate. Această sărbătoare a fost aniversată pentru prima oară în anul 1997, la inițiativa mai multor asociații internaționale de activism ecologic. Ziua Mondială a Rezervațiilor Naturale are drept scop protecția şi conservarea speciilor naturale importante, ce se întind pe suprafețe mari și cuprind un complex de ecosisteme terestre sau acvatice, lacuri și cursuri de apă, zone umede cu comunități floristice și faunistice unice.

Rezervațiile și Parcurile Naturale sunt ariile geografice ale căror scopuri sunt protecția și conservarea unor habitate și specii naturale importante sub aspect floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic, speologic, paleontologic, pedologic. Pe lângă activitățile științifice, pot fi admise activități turistice și educaționale.

În Republica Moldova, rezervațiile naturale reprezintă spații naturale, valoroase din punct de vedere științific, destinate păstrării și restabilirii unui sau mai multor componente ale naturii pentru menținerea echilibrului ecologic. Conform Legii privind fondul ariilor naturale protejate de stat, în țara noastră sunt înregistrate 63 de rezervații naturale.

Cele mai cunoscute parcuri sau rezervații naturale protejate de stat din țara noastră sunt: Parcul Național „Orhei”, Parcul Național „Nistrul de Jos”, Rezervațiile Naturale „Pădurea Domnească”, „Codrii”, „Iagorlîc”, „Prutul de Jos”, „Plaiul Fagului” etc.

Share