Aproape 100 de mașini, intrate în dotarea Serviciului Vamal

Aproape 100 de mașini, intrate în dotarea Serviciului Vamal

Serviciul Vamal își reînnoiește circa 50% din parcul auto prin achiziționarea a 97 de autoturisme cu caroserie sedan, universal și de teren. Acestea urmează a fi repartizate entităților din cadrul Aparatului Central și celor ale birourilor vamale (BV Nord, Centru și Sud), o parte considerabilă revenindu-le subdiviziunilor antifraudă.

Automobilele au fost transmise subdiviziunilor beneficiare în cadrul unei ceremonii oficiale, la care a participat Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, precum și reprezentanții entităților care vor beneficia de respectivele unități de transport.

În cuvântul său de deschidere, Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie a menționat motivele care au stat la baza deciziei de reînnoi parcul auto, evocând, totodată, și obiectivul respectivei achiziții ”Am convingerea că, odată intrate în dotarea subdiviziunilor beneficiare, aceste unități de transport vor contribui la sporirea mobilității și a capacității de intervenție, îndeosebi în cazul serviciilor operative și de urmărire penală,  misiunea cărora este de a reacționa prompt la situațiile care intervin.”, a subliniat în susținerea celor expuse Vitalie Vrabie.

La rândul său, Premierul Pavel Filip a declarat: ”Astăzi vreau să vă spun că Vama s-a schimbat. Sunt mult mai multe reacții pozitive din partea cetățenilor care ne vorbesc despre calitatea serviciilor vamale, despre atitudinea vameșilor la intrare sau ieșire din Republica Moldova. Această atitudine nu ne costă investiții financiare, este doar o schimbare de mentalitate și manieră prin care trebuie să vă manifestați atunci când vorbiți cu oamenii.”

Necesitatea respectivei achiziții a fost determinată de scoaterea din circuit a 101 autoturisme învechite moral și fizic (anul de fabricație 1997-2005). Majoritatea dintre acestea erau într-o stare tehnică deplorabilă, motiv pentru care era riscantă exploatarea, iar restul presupuneau majore cheltuieli de întreținere și reparație.  În urma vânzării acestora au fost colectate 983 927 lei, care au fost ulterior realocați pentru procurarea noului lot de autoturisme.

Autoturismele au fost procurate în cadrul unei licitații publice desfășurate în strictă conformitate cu procedurile prevăzute de legislația în vigoare. Totodată, precizăm  că toate mașinile nou-procurate fac parte din clasa Econom, optându-se pentru modele cu un preț de achiziție și ulterior, de întreținere, rezonabil. Costul total al achiziției constituie aproximativ 19,8 milioane lei, bani alocați din bugetul de stat.

Mihaela Rotari

Share