10 întreprinderi din Moldova cu performanţe impresionante în 2019

10 întreprinderi din Moldova cu performanţe impresionante în 2019

Pentru mai multe întreprinderi din Republica Moldova anul 2019 a fost unul extrem de important. În acest material ne vom referi la 10 dintre ele, care au înregistrat performanţe cu adevărat impresionante.

Trans-Oil Group

În 2019 Trans-Oil Group a pus în funcţiune o linie pneumatică independentă pentru grâne cu o lungime de 515 metri şi o capacitate de transport de 250 t pe oră, care uneşte ambele terminale ale grupului din port. În rezultatul acestui proiect, terminalele Trans-Oil Group din portul Giurgiuleşti pot asigura trecerea a 1,6 mil. tone metrice pe an. Volumul investiţiilor în construcţia liniei pneumatice a constituit circa 1,6 mil. dolari SUA.

De asemenea, Trans-Oil Group a demarat un nou proiect în Portul internaţional Giurgiuleşti cu valoarea de 22 mil. dolari SUA – construcţia unei noi uzine de prelucrare a uleiului. Capacitatea acesteia va fi de 700 tone în 24 de ore, iar construcţia se va finaliza către începutul anului 2021.

Ar fi de menţionat şi faptul că în 2019 Oaktree Capital Management (OCM) a intrat în acţionariatul Aragvi Holding International Ltd (compania-mamă a Trans-Oil Group), devenind astfel acționar al Trans-Oil Group.

De asemenea, în 2019 Trans-Oil a fost evaluat de S&P și Fitch Agencies – Corporate Family Rating. O precizare importantă – nu există alte companii în Moldova care să beneficieze de evaluarea IRA.

Tot în 2019, Trans-Oil a reuşit să vândă euro-obligaţiuni garantate în valoare de 300 milioane de USD, acestea fiind achiziţionate de investitori din Elveţia, Marea Britanie şi SUA.

„EstconConstruct”

În 2019 compania „EstconConstruct” SRL a încheiat cu succes tranzacţia de achiziţionare a pachetului majoritar de acţiuni al companiei „Tirex Petrol” S.A. în mărime de 17826651 de acțiuni ordinare înregistrate cu drept de vot, reprezentând 95,95% din capitalul social al acestei companii.

Tranzacţia reprezintă punctul culminant al unui proces care a durat mai mult de 9 luni (perioada negocierilor și perfectării actelor aferente). Întregul proces a reprezentat efortul comun al fondatorilor și acționarilor „EstconConstruct” SRL și al finanțatorului, în persoana BC „Moldova-Agroindbank” S.A., care a jucat un rol cheie atât în intermedierea, cât și finanţarea tranzacţiei de achiziție cu levier financiar.

Valoarea tranzacţiei este de 10 200 000 Euro, din care 8 000 000 Euro reprezintă împrumutul investiţional acordat de MAIB.

Star Net

În 2019 Star Net a realizat un proiect inedit pentru Moldova – Digital Park. De notat că Digital Park e cel mai mare parc IT din Moldova. Acest proiect cu adevărat este unul revoluționar și merită să fie apreciat în mod special numărul mare de locuri de muncă create și calitatea înaltă a acestora. Astfel, toți cei aproape 1000 de angajați au condiții de muncă excelente și cu siguranță vor genera profit companiei și țării.

Sumitomo Electric Bordnetze

În 2019 SEBN MD a încheiat cu succes proiectul T6, la care a lucrat în ultimii patru ani. E vorba de asamblarea firelor electrice pentru automobilul Volkswagen T6. În ultimii patru ani, SEBN MD a preluat toate procesele în producerea cablajelor auto pentru această marcă de automobile.

Acest proiect a însemnat nu doar poziţionarea SEBN MD în industria automotive din Moldova, ci şi a adus companiei recunoaştere internaţională la capitolul calitate.

De asemenea, T6 a avut şi o importantă componentă socială. Datorită acestui proiect, Fabrica de cablaje auto din Orhei şi-a putut majora în permanenţă numărul de angajaţi. Astfel, peste 3600 de oameni din Moldova au un loc de muncă la ei acasă, un salariu decent şi posibilitatea de a contribuii la dezvoltarea comunităţilor din care fac parte.

Ar fi de notat că, începând cu mijlocul lunii octombrie 2019, SEBN MD a demarat procesul de producere a cablajelor auto pentru automobilul de model Volkswagen T6 PA. Acesta este o variantă îmbunătățită a modelului T6, cu o completație mai nouă. Apropo, respectivul model este o trecere spre o nouă producere a cablajelor auto Volkswagen T7, iar pentru noi, cei de la SEBN, aceasta reprezintă o nouă provocare, dar, totodată, şi o nouă oportunitate.

MoldovaGaz

În doar câteva luni de la venirea la conducerea SA MoldovaGaz a lui Vadim Ceban, întreprinderea şi-a îmbunătăţit mai mulţi indicatori de bază. În special, merită apreciate eforturile noii conduceri care au permis să se facă optimizări de zeci de milioane de lei.

De asemenea, se cere de menţionat faptul că noua conducere a reuşit să soluţioneze cea mai mare provocare – asigurarea din continuare a RM cu gaze naturale. Negocierile cu Gazprom au fost încheiate cu succes, iar pentru orice eventualitate sunt pregătite şi scenarii de rezervă.

Draxlmaier

În 2019, Draxlmaier s-a extins şi a deschis o nouă fabrică de producere a cablajelor auto – la Cahul. Astfel, oamenilor din sudul ţării li s-a oferit posibilitatea să muncească la ei acasă în condiţii comparabile cu cele din Occident. Astăzi, la fabricile Draxlmaier, inclusiv la Cahul, se pot angaja: ingineri, ingineri-proiectanţi, dezvoltatori, personal administrativ, operatori în producţie, lucrători în logistică, lucrători în calitate, mecanici.

O atenţie deosebită, Draxlmaier acordă tinerilor. Astfel, în cadrul programului învăţământului dual, în care e implicată compania, elevii şcolilor profesionale obţin şi abilităţile care le permit ulterior să se angajeze la fabrică cu un salariu decent.

Fabrica de Sticlă din Chişinău

Acum şase luni, la conducerea Fabricii de Sticlă din Chişinău a venit o nouă echipă în frunte cu Directorul General, Simion Grişciuc. În această perioadă, la Fabrică multe s-au schimbat: Cuptorul pe care-l are Fabrica de Sticlă şi care de fapt e inima întreprinderii, având o capacitate de 200 de tone de sticlă topită în 24 de ore, în mediu, permite să se obţină 175-180 tone şi aceasta la un coeficient de folosire a sticlei topite de circa 85-90%. În rezultat, în mediu se obţin 4200 de tone de produs finit lunar fie vară, fie iarnă. S-a reuşit diversificarea şi dezvoltarea portofoliul de clienţi. Preţurile la produsele Fabricii s-au majorat cu 10-20%. S-au menţinut constante cheltuielile şi s-a temperat creşterea costurilor. În întreţinerea utilajului s-au efectuat investiţii de peste 6 mil. lei. S-au efectuat investiţii în ceea ce ţine de lucrările de reparaţie şi modificare a infrastructurii, a aspectului exterior a blocului administrativ, a parcării, a depozitului de component. S-au achiziţionat aparate de aer condiţionat, de răcire şi carbogazare a apei potabile. Au început să fie făcute investiţii în perfecţionarea şi sporirea calificării specialiştilor şi muncitorilor. A fost format un fond special pentru plăţile de concediu. Se asigură alimentarea gratuită cu prânz a angajaţilor fabricii. La majoritatea meseriaşilor l-i s-a majorat salariul cu 10-20%. S-a improvizat un teren de volei cu nisip în interior, un panou de baschet etc. pentru ca angajaţii să se poată recrea;

Chiar dacă s-au făcut aceste investiţii, conducerea anticipează că Fabrica va avea un profit în creştere faţă de anul trecut.

SA Franzeluţa

În 2019, SA Franzeluţa a făcut faţă cu brio importantei sale misiuni – de a produce pâine pentru întreaga ţară! A fi pilonul unui colectiv de peste 1500 de angajaţi, care sunt încadraţi în trei fabrici diferite, este o sarcină extrem de dificilă, ce presupune multă vigilenţă și implicare continuă. Dar conducerea fabricii i-a făcut faţă. De asemenea, corpul de manageri a gestionat buna funcţionare și mersul corespunzător al lucrurilor în cadrul întreprinderii, dar și a menţinut o situaţie stabilă pe piaţa internă, cât și pe cea externă, a păstrat tradiţiile de fabricare, dar, totodată, s-a poziţionat la nivelul cerinţelor actuale ale consumatorului.

FLYONE

În 2019, compania FLYONE a ajuns în top 10 la capitolul cea mai punctuală companie aerienă la categoria EMEA (Europe, Middle East and Africa). S-a întâmplat în luna iulie 2019.

De asemenea, în acest an FLYONE a lansat o nouă cursă directe: Chișinău – Frankfurt – Chișinău.

În 2019, FLYONE a implementat platforma avansată de rezervări și vânzare New Skies®, oferind acces la capacitățile avansate în comerț electronic și distribuție.

Şi tot în anul curent, FLYONE a lansat o platformă avansată, în colaborare cu GoQuo, pentru planificarea călătoriilor, oferind o gamă largă de servicii suplimentare, precum hoteluri, închirieri auto, transferuri din/spre aeroport, și diverse activități și tururi.

Gările Auto Moderne

În 2019, s-a schimbat Gările Auto Moderne au demarat un amplu proces de reabilitare a gărilor din centrele raionale. Prima „rândunică” a fost autogara din Căușeni, care urmează să devină o bijuterie a infrastructurii orășenești, modernă, curată cu toate condițiile necesare pentru pasageri, la fel ca în Europa. Noua autogară din Căușeni va fi dotată cu cameră dedicată mamelor cu copii, cameră de odihnă pentru șoferi și rampe de acces pentru cărucioare. De asemenea, vor fi reparate blocurile sanitare. În total, procesul ce a fost demarat presupune că vor fi reparate peste 30 de autogări din toată țara, printre care: Ștefan Vodă, Leova, Cantemir, Fălești, Vulcănești ș.a.

Cristina Pendea

Share